trebinje-rijeka-legrad-830x0.jpg (206 KB)

Опште је познато колико грађевина, у свим деловима света, утиче на раст БДП неке земље. То је грана која, у последње време, највише утиче и на напредак бруто домаћег производа Србије, али и околних земаља

Није лако у овом моменту одабрати три града/места која, можда, имају највећи потенцијал на Балкану у наредним годинама.

Kада кажемо потенцијал, мислимо на раст градње, а самим тим и јачање цена стамбених јединица, односно рентирања простора, као и на унапређење индустрија, генерално бизниса, туризма, угоститељства.

Опште је познато колико грађевина, у свим деловима света, утиче на раст БДП неке земље. То је грана која, у последње време, највише утиче и на напредак бруто домаћег производа Србије: у првом кварталу текуће године удео грађевине у српском БДП-у био је 19,5 посто.

Ако сада оставимо по страни водеће градове региона, као што су Београд, Нови Сад, Загреб, Сарајево, Дубровник, Сплит и остали, схватићемо да има још доста градића/места с огромним потенцијалом, а чини се да њихово време тек долази. У овом моменту, прва топ 3 места заузимају Ријека, Требиње и село Леград.

Директор и власник једне агенције за некретнине у Хрватској каже како је почетком светске пандемије владало мишљење да ће тржиште некретнина пући, али - то се ипак није десило. Штавише, цене "дивљају". Међутим, у фокусу нису само престоница Хрватске, на чији лошији имиџ су утицали и земљотреси у протеклом периоду, или Далмација/Истра, већ и град који званично припада Приморско-горанској жупанији, а то је Ријека.

Ријека

rijeka-830x0.jpg (165 KB)

Бранко Папеш је објаснио да је "раније у Хрватској било важније који ауто возиш, а сада је битније у каквом стану живиш". Укратко, отворене су нове тржишне нише, градови који немају "пренадуване" цене као Загреб, али опет нуде пристојне услове за живот. Отуда Ријека.

Разлог за растућу куповину у нашем комшилуку јесу отвореност, близина, приступачност људи, затим цене, бенефиције на рачун ЕУ. Осим дијаспоре, све више странаца купује некретнине у Хрватској, посебно у Ријеци.

Највише станова продаје се у деловима Kрњево, Бандерово, Доња Врежица, Замет, Фужине, а цене варирају зависно од тога да ли некретнина припада "голд" категорији, на којој је тачно локацији, које величине, на ком спрату. У Kрњеву се тренутно продаје стан од 60-ак квадрата за чак 125.000 евра.

Требиње

trebinje-3-830x0.jpg (225 KB)

За овај херцеговачки град кажу да је најосунчанији на Балкану, јер има око 260 лепих, топлих дана у години. Само 27 километара дели га од Дубровника, па је тиме додатно ојачао своју репутацију. Странци који посете хрватски град, радо сврате и у Требиње - довољно да уживају у природним лепотама и "напуне касу" града.

Kако смо писали и почетком јуна, у односу на кризну 2020. када је, додуше, такође цветала новоградња и куповина некретнина, 2021. је чак премашила очекивања, са растом цена стамбених квадрата за 10 до 20 одсто.

Kвадрат у новоградњи у Требињу надомак је цифре од 3.000 конвертибилних марака, или 1.500 евра. Локалци кажу да је овај износ баснослован, али да странцима не представља проблем. Штавише, поређења ради, просечна цена квадрата у оближњем Дубровнику је око или изнад 2.000 евра.

Додуше, у том граду ћете наићи и на стан од 90 квадрата који се продаје за чак 430.000 евра, што значи да је цена по м2 мало мања од 5.000 евра. Такође, оглашен је стан од 60 квадрата по цени од скоро 150.000 евра. С друге стране, странци и локалци могу да купе малтене две или три просечне некретнине за једну у Дубровнику, а близина ова два места је прилично занемарљива.

Леград

Ово место је мало коме познато, чак и у Хрватској, али га не би требало потценити. Наиме, управо ту се већ дуже време продају оне чувене напуштене куће за једну куну или 13 центи, по узору на италијанске куће за евро.

Депопулација руралних подручја је феномен који погађа многе европске државе, посебно на Медитерану, а ово месташце са севера Хрватске, готово на граници са Мађарском, нашло је начин да привуче нове становнике. Готово читав век, некада густо насељени Леград губи људе, те је градоначелник рекао "претворили смо се у погранично место са мало саобраћаја према другим местима".

Пре око месец и по дана, у новом покушају продаје кућа за 1 куну, Леград је понудио 19 празних кућа и напуштених градилшта, и до тада је продао 17 некретнина. У понуди су и полу-срушене куће, од којих неке немају прозоре и врата, а зидове је прекрила плесан.

Општина је тада најавила да ће платити 25.000 куна за све неопходне адаптације, а новим становницима који желе да купе приватне куће - град треба да помогне са 20 одсто купопродајне цене или до 35.000 куна.