SARAJEVO  | U Bosni i Hercegovini postoje strane kojima odgovora odugovlačenje u uspostavljanju vlasti. Međutim, većina političkih stranaka svjesna je da se Savjet ministara mora uskoro formirati, kaže potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović.
Uspostavljanje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine najviše koči politički zastoj u formiranju vlasti u Federaciji BiH, kaže Šarović.

“Praktično dio pregovora oko Savjeta ministara završen je prije nekih 20 dana, i mislim da se pored podjele resora znaju sva imena, znaju se imena svih partnera u vlasti, ali strpljivo čekamo dogovor oko formiranja Vlade FBiH”, kaže Šarović i dodaje:

“Kada bi se SDS pitao mi mislimo da ne treba vezivati dogovor oko formiranja federalne vlade za formiranje Savjeta ministara. Što se nas tiče smatramo da bi već koliko sutra, trebalo da se zakaže parlamentarna skupština i da se uspostavi Savjet ministara”, kaže Šarović.

Međutim, ne odgovara svima da se ubrzo formira Savjet ministara, tvrdi potpresjednik SDS-a.

“Vidjeli smo performans oko Džaferovića, zaista to je naivan scenario u koji neće upasti ni SDS. Mi mislimo da takve strane neće uspjeti njima odgovara da se vlast ne formira, da kriza institucija i ekonomska kriza traje čitavu ovu godinu i da se troši javni i državni novac u tehničkom mandatu tokom cijele 2015. godine”, smatra Šarović.

Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora nije previše uticala na uspostavljanje vlasti u BiH, smatra Šarović i dodaje da je neprihvatlji zahtjev HNS-a za formiranje trećeg entiteta navodeći da Hrvatski narod sva pitanja treba da rješava u okviru Federacije BiH pri tom ne dotičući status Republike Srpske.

BN TV