Цијена електричне енергије у Републици Српској, која је за све категорије потрошача најјефтинија у региону, неће се мијењати ове године, потврђено је Срни у предузећу Електропривреда Републике Српске.

ers.jpg (140 KB)

У овом предузећу кажу да је цијена електричне енергије у Републици Српској до три пута јефтинија у односу на већину европских земаља.

Из ЕРС-а истичу да је основни разлог за то субвенционисање цијена како за домаћинства, тако и за индустрију која, иако је изашла на слободно тржиште, још ужива повлаштени статус.

Када је ријеч о домаћинствима, према подацима Евростата, грађани Српске плаћају чак 52 одсто јефтинију струју од грађана Хрватске, док је у Црној Гори електрична енергија скупља за 23 одсто.

Слична је ситуација и када се направи поређење са другим електропривредама у БиХ.

Електропривреда Хрватске заједнице Херцег Босне има 16 одсто вишу цијену од ЕРС-а, а потрошачи Електропривреде БиХ плаћају 10 одсто скупљу електричну енергију.

Ниске цијене електричне енергије за мале потрошаче успјела је да одржи само Србија захваљујући државној корекцији цијена за ову категорију купаца.

С друге стране субвенцију Електропривреде Србије немају потрошачи у плавој и црвеној зони, гдје су цијене знатно веће од оних које плаћају грађани у Српској, а за црвену зону су чак 100 одсто више.

У ЕРС-у кажу да би сличан модел био најприхватљивији и за њихове потрошаче, обзиром да су грађани са просјечном потрошњом и најредовније платише електричне енергије.

Када су у питању цијене струје за индустрију и ту су подаци скоро идентични.

Иако се цијене формирају по тржишним условима, ЕРС је остала јефтинија у односу на регион у просјеку од 20 до 80 одсто.

Тако велики потрошачи у Хрватској електричну енергију плаћају скупље за 80 одсто у односу на привреднике у Српској, у Црној Гори за 54 одсто, док су у Федерацији БиХ цијене од 20 до 45 одсто веће у односу на Српску.

Генерални директор ЕРС-а Лука Петровић рекао је Срни да ово предузеће води рачуна о стандарду грађана и да је до сада успијевало да на рачун извоза обезбиједи ниске цијене за домаћинства, а истовремено не угрози пословање компаније и не доведе у питање инвестиције и енергетску стабилност система.

Петровић је нагласио да ове године сигурно неће доћи до повећања цијене електричне енергије, а дугорочна стратегија ЕРС-а је да редовне платише и категорије са просјечном потрошњом и даље буду заштићене и субвенционисане кроз израду стратегије енергетски заштићеног купца.

Остали потрошачи ће морати да се прилагођавају постепено условима које намеће слободно тржиште.

Упоређујући цијене електричне енергије и осталих услуга које грађани плаћају, у Удружењу за заштиту потрошача наводе да је у протекле четири године дошло до повећања цијена готово свих услуга и по неколико пута у значајним процентима, док је цијена електричне енергије иста већ неколико година уназад.

"Цијене мобилне и фиксне телефоније су се мијењале, интернета такође. Коригована је и цијена воде, иако не значајно, али је дошло до поскупљења. Иако су потрошачи и Удружење оштро реаговали на подизање цијена наши захтијеви нису уважени", каже Недјељка Илијић, предсједник Удружења за заштиту потрошача "Оаза" из Требиња.