stecaj TREBINJE | Još jedan prvi maj hercegovačka privreda dočekala je na koljenima. Sudbina većine privatizovanih hercegovačkih preduzeća je stečaj i likvidacija.
Prema podacima Okružnog privrednog suda u Trebinju, za manje od pet godina, stečaj je pokrenut u 183 privredna kolektiva u Hercegovini, od čega su 154 stečajna predmeta riješena.
U 2010. godini otvoreno je 35 stečajeva, sljedeće godine 25, a 2013. godine 26 stečajnih postupaka. Lani je u stečaj otišlo 18 preduzeća od Trebinja do Foče, a u prva tri mjeseca ove godine četiri firme. Veselin Savić, direktor Područne privredne komore Trebinje, kaže da je problem što se stečajevi kasno pokreću, kad se duguje radnicima, dobavljačima i državi, a stečajni postupak dugo traje. -Privatizacija u RS je provedena brzo. Imovina koju su generacije stvarale za nekoliko godina je prodata i to u društvu koje je izašlo iz rata i gdje novca nije bilo. Preduzeća su, uglavnom, kupovali ratni profiteri jer su bila jeftina, a nisu znali šta će sa tim firmama, objašnjava Savić.
On navodi da su način rada i tehnologije mnogo savremenije, pa i preduzeća koja su opstala nakon privatizacije moraju smanjivati broj radnika i prilagođavati se novim zahtjevima tržišta.
U regionalnom sindikatu su saglasni da se stečajevi pokreću kasno, kad su dugovanja mnogo viša od imovine preduzeća. - Skoro nijedna fima u Hercegovini nakon stečaja nije obnovila proizvodnju. Stečajna masa je toliko obezvrijeđena, a dugovanja uveliko premašuju vrijednost preduzeća da ne postoji „čarobni štapić“, niti stečajni upravnik koji u takvoj situaciji može nešto pokrenuti, kaže Dragan Simović, izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Trebinje.

„Novoteks“ čeka novac

novoteks Prema posljednjim informacijama, preduzeće „Nikola Tesla“ još nije uplatilo novac za novi pogon trebinjskog „Novoteksa“, a stečajni upravnik Lazar Đurđević očekuje da će to biti poslije prvomajskih praznika i da će se ispoštovati rok od dva mjeseca od prodaje „Novoteksa“.
D.Č.