Живи свијет никад није био угрожен као данас. Све је више алармантних извештаја о нестанку животињских врста. Када угине посљедњи бијели носорог – то је вијест, али мало се зна о изумирању инсеката.

wiki insects.jpg (88 KB)

На основу података које су биолози прикупљали од 1989, закључено је да је око три четвртине инсеката у заштићеном резервату Крефелд, у југозападној Њемачкој, у посљедњих тридесет година – нестало.

Професор Ханс де Крон, члан тима који је спровео истраживање и анализирао податке, каже да нису у питању само ријетке врсте са специфичним захтјевима који не могу да се испуне. Испоставило се да је највише смањена популација најчешћих врста. И то је оно што изненађује.

 „Ако не можете да замислите како би свијет изгледао када више не би било инсеката, помислите само да око 80 одсто биљака које гајимо зависи од инсеката за опрашивање“, каже професор Де Крон.

Ако се не уклоне фактори који угрожавају инсекте, сматра се да ће за неколико деценија нестати око милион врста.

Главни узрок нестанка инсеката је коришћење пестицида. Урађен је експеримент у Холандији где је дио пољопривредног подручја остављен без пестицида и дивље биљке нису уништаване. У том подручју број инсеката је порастао. Резултати експеримента су оспоравани, али научници кажу да је то шанса.

Али смањивање пољопривредног земљишта, наравно, угрожава интересе фармера. Професор Де Крон сматра да сваки квадратни метар који фармери изгубе треба да им се надокнади.

Не може се очекивати да они сами плате све, већ се у рјешавање овог проблема мора укључити што већи број институција и људи. Због тога треба паметно расподијелити новац намијењен заштити природе, и њеној ревитализацији.

Јозеф Стеле, професор биологије на Универзитету у Халеу, у Њемачкој, сматра да човјечанство мора да учини нешто или ће, у супротном, бити принуђено да учини много више касније.

„Када послије сукоба око територија, хране, дођемо до овога, мислим да стање може бити и много горе. Рјешења ће наравно бити, али она ће бити веома болна за велики број људи на Земљи. Без инсеката нећемо преживјети. Гледано на дуге стазе, претпостављам да ће они прије преживети него ми“, сматра професор Стеле.