180229.jpg (130 KB)

Из Србије је најављена подршка и помоћ општини Невесиње. Предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавили су и посјету овој источнохерцеговачкој општини. Подршка из Србије, за Невесиње је од великог значаја.

Конкретни пројекти које ће Србија финансијски подржати требало би да буду прецизирани током најављене посјете Невесињу, али оно што би било приоритетно јесте рјешавање проблема пута од Невесиња ка Мостару, али и стварање услова за отварање нових радних мјеста у овој општини.

- Ми се наравно надамо и вјерујемо да ће предсједник Вучић уз помоћ привредника из Србије, Владе Србије можда помоћи и отварање неког привредног колектива у нашем граду  и то би била велика срећа јер вријеме короне које је још актуелно јако негативно се одразило на рад привредних субјеката у нашем граду. Неки раде, неки не раде и све то скупа у овом времену би нам помогло - напомиње начелник општине Миленко Авдаловић.

Постоје и други проблеми које општина има, а за које им је подршка потребна.

- У нашем граду, улице у насељима, зграду музичке школе, народне билбиотеке, градске галерије, спомен собе која је штећена у земљотресу, пројекат за канализацију, насеља...чека рјешење 40 година - додао је Авдаловић.

Свака подршка Невесињу од великог је значајна за цјелокупно становништво и за привреду овог краја, кажу невесињски привредници.

- Велика ствар како за Републику Српску, тако и за Невесиње. Надам се да ће то ићи у правом смјеру и да ће се та средства искористити на прави начин - каже привредник Бојан Пејичић.

Готово идентично мишљење има и привредник Ранко Шешлија.

- Свака помоћ јако добра, а поготово кад долази из наше матице, значи нису нас заборавили. Помоћ као помоћ јако битна која ће утицати у развоју и стабилности наше општине кад је у питању пуњење буџета и кад је у питању инфраструктурални развој Невесиња. Све то даје једну стабилност, и да нас веже кроз одређене пројекте и да имамо смисла да останемо на овим просторима - наглашава Шешлија.

У најаве подршке Невесињци вјерују, јер је и раније Србија била уз Невесиње.

- Искрено се надам да ће ова најављена посјета највиших представника Републике Српске и Србије, највиших званичника бити ускоро реализована. Ово није једина помоћ коју је упутила Србија. Сви знамо за Дом културе, а и даље када се враћамо кроз историју било је доста мисија из Београда. Стално је постојала тежња да се помогне овом народа, братском народу који веже заједнички језик култура и обичаји - каже новинар Драган Граховац.

У Невесињу с нестрпљењем очекују најављену посјету предсједника Србије Александра Вучића и српског члана предсједништва БиХ Милорада Додика. Биће то прилика да се конкретизују приче о најављеној подршци, али и покаже захвалност овог краја према онима који их подржавају.