Интернет сајт TasteAtlas, први свјетски атлас хране, нуди преко 10.000 аутентичних јела из читавог свијета, а међу њима је и невесињски сир из мијеха.

b9eca47d3d5e30f0d74193059336dc22_XL.jpg (199 KB)

TasteAtlas је сајт укусне и јединствене хране, подијељен по регионима и земљама. Овај пројекат доноси списак и локације аутентичне хране и пића, али и састојке који се користе за припремање специјалитета карактеристичних за одређено географско подручје. Поред тога, може се сазнати како се аутентично јело припрема и гдје се све то може пробати.

У кратком опису за невесињски сир из мијеха наведено је да се чува у овчијој кожи и да је направљен од сировог овчијег или крављег млека. Овчије млијеко потиче од пасмине праменка, док кравље млијеко долази од раса буша и гатачко.

Sir.png (124 KB)

Величина мјешине диктира величину овог сира, који може тежити од 30 до 70 килограма. Сир из мијеха сазријева од два мјесеца до годину дана, а током процеса постаје бијеле или блиједо жуте боје. Сир има јаке ароме овчије коже и традиционално се послужује као прилог уз кувани кромпир, пршут и уштипке, наведено је на сајту.