Када је група млађих Поличана, у јеку корона вируса, са маскама на лицима, умјесто кошаркашких и фудбалских лопти, узела крампе, лопате и метле и почели да чисте и уређују спортски терен иза, како је многи Требињци и дан данас зову "Треће основне" а данас Основне школе "Вук Караџић" - вјероватно нису ни слутили да су закотрљали један велики камен.

police-4.jpg (189 KB)

Тај камен ће, како сада ствари стоје, бити камен темељац једног, правог малог спортског центра на отвореном. Њихова акција и редовно и све масовније окупљање наишли су на подршку Градске управе, Хидроелектрана на Требишњици, и наравно, директора Основне школе „Вук Караџић“ Александра Вукановића.

Mirko-Ćurić-gradonačelnik.jpg (101 KB)

„Веома је важно да се заједница, грађани, укључе и буду активни судионици. У протеклом периоду имали смо и неких лоших примјера да град хоће да изгради неко игралиште а станари не дозвољавају. Што се тиче терена у Полицама, ми смо заједно са Хидроелектранама на Требишњици, 'Водоводом' и свакако Основном школом, планирали да издвојимо значајна средства да игралиште добије своју пуну функцију. Оно што је најважније и најзначајније је да се ту окупљају дјеца и млади, да се бави спортским активностима и на најбољи могући начин користе своје слободно вријеме“, каже градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

police.jpg (240 KB)

police-3.jpg (250 KB)

Већ су обављени први, иницијални радови. Склоњена је бетонска плоча и конструкција на улазу у терен и спортску салу школе а врло брзо ће бити склоњен асфалтни слој, односно постојећи терен.

„Веома је важно да одвод оборинских вода на терену урадимо што квалитетније с обзиром на то да се ради о највећој спортској отвореној површини у граду, послије стадиона у Полицама. На терен се спуштају оборинске воде са спортске сале, са школе и са трибина и то треба на најбољи могући начин урадити. Након тога услиједиће израда подлоге, с тим да имамо потешкоћу да се на средини терена налази једна депресија, односно јама, а терен се временом и слијеже. Убијеђени смо да ћемо све ријешити са једном, такозваном 'плутајућом армираном плочом' од 200 метара квадратних да би ојачали саму подлогу“, каже Александар Вукановић директор Основне школа „Вук Караџић“.

police-2.jpg (253 KB)

Након тога, према његовима ријечима, услиједиће постављање подземних електро инсталација, чиме ће се стећи услови за квалитетно освјетљење стадиона. Планирана је и реконструкција терена, обавиће се такозвано „пјескарење“ зидова око терена, биће постављена заштитна ограда дужином цијелог стадиона а неопходно је постављање видео надзора, чиме ће и безбједност бити значајно повећана. Поред свега наведеног, биће постављене нове кошаркашке табле, голови а биће уређено залетиште за скок у даљ.

Један велики, и можда најемотивнији корак је већ урађен. На зиду, на улазу у стадион, осликан је мурал са ликом професора физичког васпитања  Драгана Зеленовића, који је многе, сада већ афирмисане спортисте упутио у спорт.

police-5.jpg (230 KB)

Његове ријечи „Добро дошли шампиони“, и посао за кога су сви убијеђени да ће бити завршен на најбољи начин, и терен који је већ одавно стекао култни статус, наговјештај су да ће на овом терену стасавати неки нови шампиони.