U RS najmanje 143.000 nezaposlenih, a svaki peti stanovnik BiH preživlјava sa 1,5 evra dnevno, dok svaki šesti u krevet ode gladan…

oglasi-trazim-posao BANJALUKA | Kao u retko čemu, u Republici Srpskoj i BiH postoji opšta saglasnost da je nedostatak radnih mesta glavni problem.
U trenutku kada nadležne institucije u RS iznose podatke o 143.000 onih koji čekaju posao, Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS poručuje da je smanjenje nezaposlenosti jedno od strateških pitanja za vladu i da će za sprovođenje Akcionog plana zapošlјavanja u ovoj godini biti izdvojeno više od pet miliona evra.
Direktor Zavoda za zapošlјavanje RS Milko Čolaković izjavio je da je u RS realno nezaposlenih oko 143.000. „Od toga je 30 odsto mladih do 30 godina, a u evidencijama imamo i tri doktora nauka i 20 magistara, a o masterima da i ne govorim”, rekao je Čolaković. On smatra da su osnovni uzroci velike nezaposlenosti u BiH problem „nakaradnog” školovanja, ali i pasivnost inspekcijskih organa prema sivoj ekonomiji, tim pre jer podaci govore da samo u Srpskoj „na crno” radi 60.000 lјudi. „Imam običaj da u šali kažem da u BiH nije sve crno – ekonomija je siva. Mislim da je krajnje vreme da se, kada je reč o zapošlјavanju, u BiH pređe sa reči na dela”, rekao je Čolaković. Istovremeno, ministar rada Milenko Savanović kaže da će za projekat „zajedno do posla”, kojim su obuhvaćena deca poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca biti izdvojeno 1,25 miliona evra. On je dodao da će za zapošlјavanje osoba koje imaju više od 45 godina biti izdvojeno 1,25 miliona evra. „Za zapošlјavanje u privredi predviđeno je 2,25 miliona evra”, dodao je Savanović i napomenuo da je potrebno zaustaviti stranačka zapošlјavanja, pogotovo kada je reč o nekvalitetnim kadrovima.
Zanimlјiva su pisanja medija u RS povodom ovih problema, pa se tako u jednoj analizi prenose istraživanja međunarodnih organizacija po kojima u BiH postoji preko 90 multimilionera, od kojih svaki poseduje više od 30 miliona dolara, što ukazuje na sve veći jaz između bogatih i siromašnih. Kao argument za ove navode iznose podatak da je samo u prošloj godini u BiH uvezeno preko četiri miliona maraka skupocenih satova, od kojih je najskuplјi koštao 12.500 evra. „U zemlјi u kojoj je preko pola miliona lјudi bez posla, prošle godine je na uvoz automobila potrošeno 250 miliona evra”, navodi se u analizi i dodaje da podaci humanitarnih organizacija pokazuju da svaki peti stanovnik BiH preživlјava sa svega 1,5 evra dnevno, dok svaki šesti u krevet ode gladan. Problemom rasterećenja privrede i rasta zaposlenosti poslednjih meseci bavi se i Vlada RS kroz izmene desetak zakona koji su u skupštinskoj proceduri, a kojima se, između ostalog, predviđaju olakšice za realni sektor i inicira umanjenje stope indirektnih poreza na osnovne životne namirnice. „Prioritet je reforma klјučnih sektora radi rasterećenja privrede”, rekla je nedavno Želјka Cvijanović, premijerka RS.
Sva istraživanja rađena godinama unazad pokazuju da građani cele BiH nezaposlenost smatraju najvećim problemom. U jednom od njih, koje je krajem prošle godine objavio USAID, navodi se da 49,3 odsto građana nedostatak posla prepoznaje kao najveći problem. BiH je, po podacima Agencije za rad i zapošlјavanje BiH, u ovu godinu ušla sa stopom nezaposlenosti od 27,5 odsto, dok nominalna stopa nezaposlenosti u BiH dostiže i do 44 odsto, što je stavlјa na samo dno u regionu i Evropi.
U toj agenciji navode da je u januaru ove godine nezaposlenost porasla za 0,74 odsto. Mnogi smatraju da je ovakvo stanje glavni razlog za sve veće interesovanje građana za učenje stranih jezika, najpre nemačkog, jer šansu sve češće vide i u traženju posla van granica. U školama za učenje jezika u Srpskoj potvrđuju sve veću zainteresovanost građana svih uzrasta za kurseve jezika. Ništa veći optimizam ne bude ni stavovi demografa, koje ovih dana prenose mediji, po kojima bi BiH do 2050. mogla biti zemlјa staraca, budući da previđaju da bi se broj stanovnika dotad mogao smanjiti za 20 odsto.
Politika
Foto: ilustracija