susic

TREBINJE l Milenko Sušić iz Mostaća jedan od rijetkih stočara iz okoline Trebinja. Na ovaj posao natjerale su ga nevolje tranzicije - nekadašnji radnik Metalca, danas je vlasnik stada od 100 ovaca, koje svakodnevno goni na ispašu u Zasad polje i na livade u nekadašnjoj kasarni – uz uglavnom dvokratno radno vrijeme i čist vazduh.
Sušić je svojevrsna atrakcija i za Trebinjce i prolaznike, jer stado često napasa neposredno uz objekat nove autobuske stanice i uz magistralni put Trebinje – Mostar. „Često se desi da putnici, turisti ali i domaći zaustavljaju automobile i slikaju se sa ovcama. Iznenađeni su otkuda veliko stado na nekoliko stotina metara od centra grada.
Iako kaže da je u ovom periodu slaba paša, Sušić je zadovoljan poslom kojim se bavi. „Ko hoće da ovo radi može i da zaradi“, sa osmjehom kaže vlasnik najvećeg stada u okolini Trebinja, ali dodaje da niko neće u stočare i čobane.
Dolaze ljudi sa Brda, Ljubomira i drugih sela da kupuju jagnjad i ovce kod mene u Mostaće. Žalosno je da niko će da se ovim poslom bavi.“ A tržišta ima, kaže Milenko. „Da imam duplo veće stado mogao bih sve da prodam. Ko ima svoje imanje u okolini, još bi više mogao da zaradi. Ja kupujem sijeno, ali opet dobro zaradim. Mladi samo hoće posao u državnim preduzećima. U Nevesinju nude platu čobanima i do 1.000 KM, a izgleda da ovaj posao nije dovoljno primamljiv za nezaposlene, a radno sposobne ljude.“ Na kraju, možda ova priča budu dobar osnov za razmišljanje ili bar popunu čobanskih radnih mjesta.


Milenko Ignjatić