Srn2022-8-12_919435_0.jpg (188 KB)

Предузеће "Водовод" из Требиња одржава и реконструише водоводну и канализациону мрежу у граду, а у овој фирми кажу да планирају и неколико стратешких објеката који ће додатно унаприједити систем водоснабдијевања у граду.

"Надам се да ћемо у сарадњи са Градском управом успјети у реализацији стратешких објеката, а то су нови резервоар `Црквина` од 500 метара кубних за високу зону лијеве обале Требиња, резервоар `Полице` од 2.500 метара кубних за ниску зону лијеве обале града и резервоар `Дужи` који ће покривати туристички комплекс `Град сунца`, гдје ће бити бољи притисак и водоснабдијевање, уз реконструкцију која се мора урадити како би обезбиједили довољан капацитет воде за тамошња насеља", изјавио је Срни директор предузећа "Водовод" Миодраг Батинић.

Он додаје да постоје озбиљни преговори на нивоу града Требиња и општине Равно да се обезбиједи снабдијевање водом за ту општину.

Kада је ријеч о Требињу, директор "Водовода" каже да је у плану проширење канализационе мрежа у граду за шта ће бити неопходна већа инвестиција и подршка Градске управе.

Батинић истиче да требињски "Водовод" има 190 километара мреже, потисних и транспортних цјевовода, а његова основна дјелатност је водоснабдијевање, одвод и пречишћавање падавинских вода.

Он је навео да се тренутно на изворишту "Врело око" врши реконструкција пумпне станице, а предузеће "Хидроелектране на Требишњици" су се обавезале да реконструишу и изграде нови резервоар, за који се нада да ће ускоро бити завршен.

"То је нови резервоар од 2.500 метара кубних са два потисна цјевовода, аутоматизацијом затварачког и простора регулације, новом хлорном и пумпном станицом, што ће нам дати стабилност да имамо нову опрему и лакше управљање од самог извора", рекао је Батинић.

Он наглашава да требињски "Водовод" тренутно реконструише транспортне цјевоводе и настоји да изврше што више реконструкција, те смањи губитке воде.

"Радимо реконструкције у насељу Тодорићи, као и у још неколико улица гдје постоји више кварова и гдје људи треба да добију квалитетнију воду и бољи притисак", каже Батинић.

Он наводи да у сарадњи са Градском управом предузеће има визију развоја водовода, а циљ је да водоснабдијевање има што већу аутономију у случају великог квара.

Батинић каже да су у претходном периоду инвестицијама града и посљедња требињска насеља као што су Kлис и Потклисје добили воду, тако да је водоснабдијевање у граду оцијенио добрим.