auto-granicna-policija SARAJEVO/TREBINJE  | Predstavnici Savezne policije Njemačke s potpredsjednikom Jurgenom Šubertom na čelu 6. i 7. maja će posjetiti Graničnu policiju Bosne i Hercegovine u Trebinju i Mostaru, kada će potpisati Sporazum o nastavku podrške i uručiti donaciju u vidu opreme.
Šubert će sa direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem potpisati Sporazum o nastavku podrške u opremi i obuci Graničnoj policiji BiH u Zajedničkom centru za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Srbije u Trebinju.
Tom prilikom on će uručiti donaciju opreme Zajedničkom centru za policijsku saradnju za uređenje modernog kontrolnog centra sa video zidom za pohranu podataka i za karte, u vrijednosti od oko 100.000 KM.
Zajednički centar za policijsku suradnju koordinira rad graničnih službi BiH i susjednih država Srbije i Crne Gore. Uspostavljen je u cilju poboljšanja saradnje u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.
Ovaj bi centar trebao integrisati i ostale policijske agencije iz BiH kao i carinu. Ovakav primjer projekta prekogranične saradnje prepoznala je Savezna policija Njemačke, zbog čega je za njegov dalji razvoj izdvojena nova donacija opreme, saopšteno je iz ambasade SR Njemačke u BiH.
Fena