Министар спољне трговине и економских односа БиХ данас се у Требињу састао и са представницима привредних комора РС и ФБиХ и Вањскотрговинске коморе БиХ.

kosarac-sastanak.jpg (175 KB)

На састанку је разговарано и о будућим корацима који ће бити предузети у циљу промоције домаћих производа, њиховом пласирању на тржишта и очувању домаће производње.

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ је истакао да је у наредном периоду неопходно унаприједити коморски систем, заштити домаћу производњу и промовисати домаће производе и радити на избалансираном начину промоције страних инвестиција у БиХ.

„Ми то морамо радити заједнички уважавајући све ентитетске надлежности и све уставне надлежности, али веома је важно да постоји дијалог да можемо заједно са ентитетским властима да дефинишемо одређена кретања“, навео је Кошарац.

Он је рекао да је неопходно отворено разговарати о заступљености брендова из РС и Федерације БиХ у  трговачким ланцима.

„Тражили смо од привредних комора РС и Федерације да нађемо модел да заједно са ентитетским министарствима дефинишемо то питање с обзиром да је та норма ограничена“, додао је он.

Истакао је да се мјере заштите домаће производње могу исказати кроз адекватно преговарање приликом склапања међународних уговора, с једне стране, а с друге стране, навео је Кошарац, требало би дати подршку свим оним напорима што врше ентитети и ентитетске владе када су у питању подстицајна средства.

„Нова тржишта јесу један од елемената заштите домаће производње - да нашим привредницима омогући шансу више за пласман производа“, истакао  је Кошарац.

Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе РС је рекао да ће бити договорено шта би требало учинити да се у што већем степену заштити домаћа производња имајући у виду сва ограничења која су везана за провођење одређених међудржавних споразума.

Он је навео да је досадашња кампања о заштити домаћих производа у Републици Српској дала доста добре резултате.

„Кампања је наишла на одобравање и прихватање и све више наших људи упућено је на то да тражи домаће производе на полицама продајних ланаца“, рекао је Ђурић.

Мирсад Јашарспахић, предсједник Привредне коморе ФБиХ очекује изразито проактивну сарадњу свих важних учесника у заштити домаћих производа.

Састанку је присуствовао и предсједник вањскотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић.