Аустралија је електронске цигарете прогласила за производ смањеног ризика. Краљевски аустралијски колеџ љекара опште праксе чак подржао употребу вапинг производа као легитимну опцију при одвикавању од пушења.

20200217145113_584343.jpg (70 KB)

Милиони пушача у Аустралији убудуће ће користити електронску цигарету у борби против пушења, а здравствени радници биће ослонац на путу без дуванског дима, одлучено је након што се Краљевски аустралијски колеџ љекара опште праксе сагласио са смјерницама националног водича за одвикавање од пушења.

Пацијентима ће, како је дефинисано, поред подршке у виду консултација, бити омогућено да на љекарски рецепт подижу течност са никотином за пуњење електронских цигарета на максимални период од три мјесеца.

Одлука је усљедила након детаљне анализе научне документације којом је потврђено да су вапинг производи ефикасни код одвикавања од пушења и да је њихова употреба мање штетна – објављено је на сајту Аустралијске асоцијације за смањење штете од дувана.

Да је ријеч о драстичном заокрету у досадашњој рестриктивној политици према пушењу, потврђује чињеница да је Аустралија један од највећих противника дувана - цијене ових производа су међу највишима у свијету, пушење је дозвољено практично само у кући, а никотин се не може набавити без љекарског рецепта.

Уређаји нове генерације пролазе детаљне анализе

Осим у Аустралији, анализирањем утицаја бездимних алтернатива баве се и америчке власти, па је Агенција за храну и лијекове (ФДА) прошлог априла, након детаљних провјера, ауторизовала IQOS, уређај који загријава а не сагоријева дуван који производи дувански гигант Филип Морис.

Како је IQOS до данас једини уређај у САД који има сагласност ФДА за продају у Америци, тамошње власти наложиле су и осталим произвођачима цигарета и вапинг производа да до маја 2020. поднесу захтјев за ауторизацију, заједно са спецификацијом уређаја и научним доказима.

Сличне анализе рађене су на IQOS-у и у Русији – научни институт за дуван и дуванске производе по налогу руских власти анализирао је аеросол, са циљем да се потврде или оповргну тврдње произвођача да се ради о производу који емитује до 95 одсто мање штетних материја од цигарете.

У студији је поређен ниво токсичности аеросола насталог загријавањем духанских патрона, са духанским димом контролних цигарета пет најпродаванијих брендова цигарета у Русији.

Резултати су показали да је садржај осам од девет штетних компоненти које настају кориштењем IQOS-а драстично нижи у поређењу са свим традиционалним цигаретама које су биле укључене у истраживања.

Једина супстанца чији ниво није смањен загријавањем дувана умјесто његовим паљењем је никотин, за који је и раније указано да не представља примарни узрок болести повезаних са пушењем.

Рестриктивне мјере не рјешавају проблем пушења

Искуство је показало да рестриктивне мјере забране и строге контроле пушења нису донијеле очекиване резултате да ће се број пушача драстично смањити.

Зато су развијене земље свијета почеле да се отварају према дијалогу и другим опцијама, али и регулисању тржишта електронских цигарета и уређаја који загријавају духан.

До сада су у Русији, Аустралији, Америци, Великој Британији и Њемачкој рађена детаљна испитивања ових алтернатива, која су довела до промјене размишљања и отворенији став према њиховој употреби.