Нови патријарх Српске православне цркве је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

177102.jpg (106 KB)

Нови поглавар СПЦ, 46. по реду, изабран је на сједници Светог архијерејског сабора, који је одржан у крипти Храма Светог Саве у Београду, први пут ван Патријаршије, због епидемиолошке ситуације.

Нови патријарх је изабран апостолским жријебом, а име је између тројице кандидата, извукао монах Матеј манастира Сисојевац, код Параћина.

Претходно су владике тајно гласале и избор свеле на три кандидата, чија су имена стављена у коверту, па у Јеванђеље, одакле је једно име извучено као нови патријарх.

Суштина овог чина је у вјеровању да су чланови Сабора изабрали кандидате према људским врлинама, а да је Божија воља који је од њих тројице достојан трона патријарха српског.

Сабором је предсједавао епископ сремски Василије, а присуствовало је 36 од укупно 39 владика.

Блаженопочивши патријарх српски Иринеј упокојио се 20. новембра у Београду од посљедица вируса корона, а сахрањен је 22. новембра у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Митрополит Порфирије - пут до трона СПЦ

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран је данас за патријарха Српске православне цркве.

Рођен је у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке, 22. јула 1961, а његово свјетовно име било је Првослав Перић.

Основну школу је завршио у Чуругу, а гимназију у Новом Саду. Године 1986. завршио је Православни богословски факултет у Београду. Прије тога замонашен је у манастиру Дечани (1985). По завршетку факултета отишао је на постдипломске студије у Атину гдје је остао до 1990. године.

По благослову епископа бачког Иринеја, 6. октобра 1990, отишао је у манастир Ковиљ. Тамо је 21. новембра 1990. године рукоположен у чин јеромонаха.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном заседању 14. маја 1999. изабрао за викарног епископа јегарског при Епархији бачкој.

Одбранио је докторску дисертацију "Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу Светог Јована Златоуста" на Богословском факултету Универзитета у Атини (2004).

Савјет Републичке радиодифузне агенције (РРА) га је изабрао 29. јула 2008. за свог предсједника.

У периоду 2010 - 2011. био је епископ војни, а затим координатор за сарадњу Српске православне цркве и Војске Србије.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном мајском засједању 24. маја 2014. изабрао за митрополита загребачко-љубљанског.

Дана 18. фебруара 2021. године од стране епарха изабран је за патријарха српског.

Одликован је орденом Светог Игнатија у Шведској, у фебруару 2016. године.