Помало у шали, али ипак више у збиљи, у протеклих двадесетак дана млади требињски бициклиста Петар Спаић чешће је у вијестима од бројних политичара. Са једном разликом, Петар властитим ногама и бициклом гази километер и побјеђује а о овим другим нећемо… Ипак је ово спортска рубрика.

petar-spaic-7.jpg (231 KB)

Протеклог викенда Петар је у сениорској конкуренцији у дисциплини XCU UPHILL успон и категорији Елит, освојио друго мјесто и сребрену медаљу на сениорском првенству БиХ у Бихаћу. Идентичан резултат остварио је, такође прошлог викенда, када је у конкуренцији XCO (cross country Olympic) на државном првенству БиХ освојио поново друго мјесто. Викенд прије тога, Петар је освојио злато у трци “За сирац сира”, као и у трци у Широком Бријег. И овог викенда титуле, медаље али и проширени обим екстремно напорних активности.

Петар је најприје у петак увече наступио на Ноћној вертикалној трци у Фочи и прошао први кроз циљ.

„Трчањем се бавим рекреативно, ипак је мој фах бициклизам. Организација трке је одлична, као и стаза. За мене је трка била и сувише кратка, али ипак напорна. Успон је велик и мора доста брзо да се трчи. До циља ми је требало око десет и по минута“ – рекао је Спаић након трке.

„Дринска авантура“ се наставила и у суботу када је и у бициклистичкој трци прошао први кроз циљ.

Цијелу причу украсио је данашњи бициклистички маратон у Парку природе Блидиње. На стази дугој 85 километра, а старт је био на 1300 метара надморске висине, у веома јакон конкуренцији, Петар је освојио друго мјесто и сребрену медаљу.

„Данас сам возио XC маратон Блидиње и у склопу трке се одржало државно првенство у XC маратону.Стаза је дужине 85 км са 1800 м висинске разлике. Пошто сам претходна два дана имао двије трке на којим сам побиједио, био сам поприлично уморан и нисам знао хоћу ли моћи да завршим трку. Од почетка смо кренули снажно и осигурао сам добру позицију, али због великих болова сам неколико пута помислио и да одустанем. Пошто сам трку завршио за 4 сата, током тог времена су се измијенили киша, магла, сунце, хладно и топло вријеме и било је заиста напорно.Стаза је била изузетно захтијевна, сигурно једна од тежих које сам имао прилике да возим. Измјењивали су се стрми спустови и успони по захтијевном херцеговачком кршу. Завршио сам на 3. мјесту у укупном пласману иза првака Црне Горе, односно на 2. мјесту у БиХ и тако осигурао двије медаље”.

И за крај да кажемо, Петар је добио позив за наступ у сениорску бициклистичку репрезентацију БиХ, чиме је испунио велики дио својих амбиција.