Требиње са нетакнутим природним благом, ријеком, планинама, шумама, језерима, нестварним пејзажима, амбијентима препуним предивних колорита право је мјесто за развој активног туризма. Појма који је у свијету одавно пронашао своје мјесто код туриста жељних рекреације далеко и у супротности од свега што чини данашњи брзи ритам живота.

Наш град са својом околином непроцјењиво је богатство, што су одавно спознала тројица авантуриста, који више од деценије и по живе у складу са природом, ослушкујући је и проводећи у њој већи дио свог времена. Зато није изненађење да су Славенко Вукасовић, Жарко Будинчић и Милош Влатковић основали Агенцију „Herz Adventures“, која је крајем прошлог мјесеца проглашена најбољим пројектом Акцелератор програма Развојне агенције РС.

Вукасовић, Будинчић и Влатковић.jpg (358 KB)

Славенко Вукасовић, Жарко Будинчић и Милош Влатковић

Визија ове тројице исконских заљубљеника у природу као такву, нетакнуту и чаробну, развијала се дужи временски период. Као дугогодишњи чланови Планинарског друштва и бициклистичке секције „Вучји зуб“ Требиње, припадају онима који одлично познају сваки педаљ природних потенцијала Требиња и Херцеговине. Живећи у корак с временом, прате и свјетске трендове па им није промакло како туристичкој експанзији у Требињу недостаје и једна оваква, значајна понуда. Јер, активни туризам сам по себи растући је туристички бренд који је промијенио начин на који путници доживљавају одредиште у коме се нађу. И не само то. Прави је гушт бициклом, кајаком или шетњом упознавати руралне дијелове земље, села, планине, долине ријека, сва она мјеста, сама по себи аутентична. 

„Изузетно природно благо нашег поднебља, многи потенцијали који погодују овој врсти туризма, а ми их и те како имамо, веома мало су искориштени. То је оно што посљедњих година привлачи иностране туристе. Нама је у циљу да наш град и регију представимо на посве другачији начин, активним туризмом, који одавно има пуни замах широм свијета“, започињу са нама причу Славенко и Жарко.

Оно што туристима нуде у Требињу су нестварна пловидба кајаком Сушицом, Требишњицом, Ластванским и Билећким језером, очаравајуће планинске шетње по Ублима и Парку природе Орјен (hiking), фото сафари на атрактивним локацијама по Источној Херцеговини, стреличарство, бициклистичке туре Ћиро стазом до Јазине и Завале и опуштање у шуми (forest bathing). Добро опремљени, са јасном тежњом у ком правцу желе да иду, искусни и са природом одавно на „ти“, формирали су надахњујућу замисао.

HERZ Adventures_Hiking 7.jpg (454 KB)

IMG_20210509_105123.jpg (478 KB)

„Циљ нам је да туристе научимо о предјелима кроз које их водимо, да повежемо наше потенцијале, планинарски дом, цикло туризам и посјету домаћинствима, како би уз природне љепоте промовисали село, људе, менталитет и нашу гастро понуду. Створила се шанса да се овај вид туристичке понуде може развити у Требињу. Посебно када смо свјесни потенцијала Парка природе Орјен, Требишњице, Поповог поља, Ластве, Јазине... Имамо капацитете и лиценце за водиче да можемо да водимо овакве туре“, појашњава Славенко Вукасовић, професионални фотограф, суоснивач агенције, цикло и планинарски водич.

На његову причу надовезује се Жарко Будинчић, такође суоснивач агенције, планинарски водич, скипер и стручњак за стреличарство, истичући да је свака од шест активности које пружају, посебна на свој начин. Туристи могу да бирају коју желе, а ту су и пакет аранжмани.  

„Већ 15 година смо чланови 'Вучјег зуба'. Почели смо рекреативно, а касније, након многих бициклистичких и планинарских тура, саживјели се са оваквим начином живота. Одличне су приче направљене са активним туризмом свуда око нас и ми смо остали вакум који сам тражи да се попуни. Имамо лиценце па је природни слијед догађаја био да направимо нешто овакво, да радимо и живимо оно што волимо! Туристи неће да дођу ради једне туре, него желе да имају провод од неколико дана. Пакет аранжмани су за туристе који желе комплетан угођај. Нудимо шест активности, а за сваку смо опремљени и спремни. Наша замисао је да туристима пружимо рекреацију у природи, да им припремимо храну, као и да се повежемо са неким од угоститеља гдје би имали оброк“.

DSCF7562.jpg (568 KB)

Како појашњавају, циљна група су им средовјечни људи, старости од 30 до 45 година, углавном странци. Од властите опреме на располагању имају двадесетак брдских бицикала. Посједују и опрему за стреличарство, кајаке, као и велике шаторе са луксузно камповање у природи. Имају вољу, жељу и ентузијазам. Рекли бисмо све што је неопходно за одличан старт активног туризма у Требињу.

„Једино што нам тренутно треба су електрична бицикла због проширења циљне групе, за људе који нису у форми да издрже бициклистичку туру, мада туристе водимо на дионице које нису захтјевне ни опасне. Зато смо се и базирали на шетње а не на планинарење, на кајак а не на рафтинг. Одабрали смо и дионице у којима нема могућности да се десе опасности“.

Идеја коју развијају, како нам кажу, је да Требиње постане препознатљиво по рекреативним садржајима, слично многим мјестима у окружењу. У том смислу, прецизни су када кажу да је Требишњица занемарена и недовољно искориштена, иако је њен ток изузетан за пловидбу и импресију града из једне потпуно другачије перспективе.

„И не само Требишњица, него и ријека Сушица и Ластванско језеро. То су предјели који одузимају дах када се њима плови. Вода је добрим дијелом године мирна и захвална за кајакаштво. Пловидба Сушицом доживљај је за себе. Када се прилази Ластви, преко моста има мали залив смарагдне боје који је фантастичан, а за који мало људи зна. Прелијеп призор! Кад се сједи у чамцу и гледа око себе, имате осјећај као да нисте у Херцеговини, перспектива је тотално другачија. Најкраћа тура кајаком је кроз град од бреговачког базена до ресторана Студенац, а дужа иде даље Сушицом до Ластванског језера. Оно што се ту доживи тешко је описати ријечима и то је нешто што вриједи показати свакоме ко дође у Требиње,“ углас нам говоре Жика и Славенко.

Kajak Trebisnjica (6) - Copy.jpg (441 KB)

Како додају, циљ им је да туристима пруже што више разлога да овдје остану по неколико дана, да оно што виде заувијек памте и да се изнова враћају овдје, одакле су понијели незаборавна искуства.  

„Били су нам туристи Швајцарци, Шкотланђани и дипломате из ЕУ. Возили су бицикла од кампа извиђача на Ушћу, одатле су се спустили кајаком низ Сушицу гдје је лако веслати, а јако је лијепо и живописно. Упловили су у Требишњицу, односно Ластванско језеро и веслали све до пећине Млинице из које извире ријека, а у коју смо их увели. Били су фасцинирани!“

Како напомињу ова двојица визионара, неће запоставити ни локално становништво. Замисао им је да се оријентишу на такозвани „team building“, односно пакет аранжмане за колективе фирми, којима би пружили истовјетан угођај као и људима са стране.

Као планинари и бициклисти, добро упознати са свим непредвиђеним ситуацијама које се у природи могу десити, сваку туру су анализирали до детаља и одабрали оне најбезбједније. Са собом увијек носе заштитну опрему, како би свако био осигуран, те од успомена из Требиња понио само оне најљепше и несвакидашње.   

Одабране локалитете редовно одржавају. Физички и ментално су спремни, познају све вјештине за овакав вид туризма. Њихов фокус је да пруже искуства, и то таква каква не нуди нико други. Имају и помоћ десетак чланова изузетног „Вучјег зуба“ који су ту, када затреба. На све су мислили, чак и на то да спој рекреације, авантуре и нестварних искустава пруже туристима не само љети, него и током цијеле године.

Orjen 75x50 cm (27).jpg (602 KB)

„У Требињу је активни туризам могућ свих 12 мјесеци. Изводљиве су шетње по снијегу, по природи, стреличарство, фото сафари, бициклизам, све осим кајака зими. Велики је број сунчаних дана и лијепог времена, дакле услови идеални за овакву врсту понуде. Жеља нам је да што више промовишемо Орјен, највиши планински масив приморских динарида са шест врхова преко 1.800 метара и прашумама букве и ендемске мунике, Орјенском на Бијелој Гори и другој према Студенцима, гдје влада нетакнута природа. Са Орјена се пружа и феноменалан поглед на море па у јуну у једном дану можемо имати снијег и санкање, као и купање на мору!“

Иако су за овакав подухват потребни огромна енергија и рад без зараде дужи временски период, стичемо утисак да ни то не ремети сан који ови момци одавно снивају. Дубоко вјерују својим инстинктима да се налазе на једином путу који је прави. А као врсни познаваоци рекреативних садржаја смјештених у самом срцу природе, изузетних предјела који кријепе ум и душу, мира пријеко потребног, контакта са самим собом далеко од интернета и градске вреве, креирали су понуду као створену за љубитеље природе и мирног амбијента, али и за оне са помало авантуристичким духом. Спојивши искуство са фантастичним природним потенцијалима у Требињу, доносе и дах свјежине на пољу туризма и сасвим сигурно, одговор на стрес од свакодневног ритма живота!

ИСКОРИСТИ ЖИВОТ!

„Креирали смо оригинални лого, посебно прављен за ову намјену. Његов дизајн је вишезначан. Стилизовани је приказ човјека који уздигнутих руку тријумфује – као планинар који је освојио врх. Ћирилично слово „Х“ као Херцеговина, а сама ријеч „HERZ“, што на њемачком значи срце, има посебан, дубљи смисао. Слово „Х“ симболизује и два укрштена чамца, плава боја ријеку и наше небо, зелена природу, а наранџасти круг сунце и главу човјека отвореног за авантуре. Такође, имамо и веб сајт www.herzadventures.com путем кога нас сви жељни предаха од турбулентног начина живота, могу контактирати и пронаћи активност или више њих како би себи приуштили одмор за памћење. Могу да одаберу бициклизам, кајакаштво, шетњу по планини, спавање у луксузним шаторима под ведрим небом, опуштање у шуми, односно шетњу, удисање чистог ваздуха, ослушкивање природе у миру и тишини, затим фото сафари на атрактивним локацијама у околини Требиња и стреличарство, веома интересантну дисциплину, искључиво спортску, која је доживљај сам за себе. Као што каже наш слоган: Један је живот, живи га! – управо њиме су вођене и све наше активности!“

ЋИРО СТАЗА – ПОСЕБАН БРЕНД

„На Акцелератор програму Развојне агенције РС у сарадњи са ТРЕДЕ – ом из Требиња и Општином Билећа, који су покренули програме за нове бизнисе, конкурисали смо са нашом агенцијом и освојили прво мјесто. Прошли смо интензивни, двомјесечни програм са предавањима из разних области, важних за успјешан приватни бизнис. Презентовали смо агенцију, побиједили и освојили награду у износу од 3.500КМ, што ћемо искористити за куповину неопходних средстава, односно проширење постојећих, попут кајака, бицикала и слично. Радимо на рехабилитацији бициклистичке стазе Требиње – Јазина, којом је некада возио Ћиро, а која треба да се адаптира за бициклизам. Та прича већ постоји у Западној Херцеговини, у Дубровнику преко Конавала и ми само треба да јој се прикључимо. То је дуга трансферзала, али оно што је занимљиво, најдужа кроз Требиње, преко 50 километара са тунелима и надвожњацима. У другим општинама Ћиро стаза је одавно бренд и странци је знају. Код нас није довољно промовисана, посебно дио према Јазини и то је нешто за шта се нарочито залажемо. Жеља нам је да се та стара пруга користи што више за сигурну бициклистичку вожњу и шетње кроз природу и мир, без аутомобила. Предност је што полази из града, од насеља Мокри Долови, кроз тунел на Жељезнички мост и одатле према Јазини, поред ријеке и језера. Надамо се да ћемо се ускоро њом и возити!“