IMG_3862.JPG (277 KB)

Дубравка Вујиновић, иницијатор традиционалне акције прикупљања плишковаца - плишаних играчака и глумци Игор Сврдлин, Јефимија От и Дарко Куртовић данас су почели са уручивањем помоћи социјално угроженим лицима нашег града, на основу добровољних прилога, прикупљених након два играња представе „Новогодишња заврзлама“.

„Ове године су плишковци отишли корак даље - удружили смо се се са креaтивним младим људима – глумцима Јефимијом От, Игором Сврдлином и Дарком Куртовићем и настала је феноменална представа „Новогодишња заврзлама“, која је, због великог одзива, имала два играња. Од добровољних прилога прикупљено је 813 КМ и у договору са требињским Црвеним крстом, одлучили смо се да средства искористимо за једнократну новчану помоћ за неколико социјално угрожених породица, а једној баки купили смо дрва. Са основним потрепштинама, данас идемо на Моско, у посјету вишечланој породици, која има и бебу, а помоћи ћемо и једном самохраном родитељу са четворо малољетне дјеце“, појашњава Дубравка Вујиновић.

Радује је, додаје, да су за кратко вријеме организоване представе за дјецу и, претходно - пактићима са слаткишима и плишковцима обрадовани малишани из социјално угрожених породица за новогодишње и божићне празнике.

„Надали смо се и већем одзиву људи који могу више да помогну. Истичемо лијеп примјер Милице Тасовац из апотеке "Беладона", које је донирала новац, а њена радница је поклонила храну за бебе или супермаркет „Бест“, гдје су нам, уз потрепштине, донирали и пелене за дјецу. Свако може, сигурно, дати мало, и онда се прикупи сасвим довољно за оне којима је помоћ потребна“, истиче Вујиновићева.

Глумица Јефимија От, која је у представи „Новогодишња заврзлама“ глумила Ледену вилу, каже да је овом акцијом постигнут основни циљ – јачање емпатије.

„Најважније у свему овоме је да дамо примјер како сви ми, без обзира колико имамо, мало или пуно - можемо на свој начин да помогнемо једни другима, то је за мене најважнији циљ ове акције, а примарни је - увеселити што више дјеце“, казује От.

Срећни су и глумци Игор Сврдлин и Дарко Куртовић, који истичу да пуног срца дијеле помоћ социјално угроженим породицама, најављујући ускоро и нове хуманитарне акције.

„Под јаким смо утисцима, срећни смо кад видимо колико људи желе да помогну, само их треба покренути, то је и наша људска дужност - да помогнемо другима колико можемо. Апеловао бих на људе који сигурно могу помоћи, попут привредних или политичких субјеката, да се укључе у овакве акције. Ми сигурно нећемо стати, имамо планове, довешћемо малишанима Дједа Мраза и у сред љета, ако буде потребно. Најважније је да смо успјели за кратко вријеме да прикупимо средства и захваљујемо се свима, који су на било који начин подржали нашу акцију,велико хвала и медијима на подршци“, каже Игор Сврдлин.

Наши саговорници наводе да, када се удруже брига о другима, воља и креативност - резултати не могу изостати. Размишљају и о покретању хуманитарног удружења, како би што више помогли најугроженијима.  Као, истичу, у оним познатим стиховима – „кад се мале руке сложе, све се може...“.