20150412083457_299248PANAMA | Lideri SAD i Kube održali su sinoć istorijski sastanak poslije više od pola vijeka, čime je otvoren put za normalizaciju odnosa dvije zemlje, što je izgledalo nezamislivo za generacije Kubanaca i Amerikanaca. "Ovo je očigledno istorijski sastanak. Moje je uvjerenje da je vrijeme da se proba nešto novo važno za nas, da se povežemo direktnije sa kubanskom vladom. I što je još važnije, sa kubanskim narodom", rekao je američki predsjednik Barak Obama.
Kubanski predsjednik Raul Kastro je rekao da su Obama i on spremni da razgovaraju o "osjetljivim" pitanjima, uključujući ljudska prava i slobodu medija", tvrdeći da "sve može biti na stolu", i naglasio da dvije zemlje imaju ono u čemu se slažu i ono u čemu se ne slažu. "Spremni smo da napravimo napredak na način kako je predsjednik (Obama) opisao", dodao je Kastro, a prenijela agencija AP.
Međutim, kubanski predsjednik je izjavio da pregovori na ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa dvije zemlje zahtijevaju mnogo strpljenja.
Obama se prvi obratio pošto su seli po prvi put da razgovaraju nakon više od 50 godina na marginama Samita Amerika u Panami.
Američki predsjednik je zahvalio Kastru zbog "njegovog otvorenog duha", dok mu je kubanski kolega odgovorio da je Kuba spremna da razgovara o svemu, ali da "moraju da budu strpljivi, vrlo strpljivi", dodaje AFP.
Francuska agencija navodi da su tenzije SAD i Kube kvarile odnose Vašingtona sa regionom decenijama u nazad. "Ova promjena u politici SAD predstavlja prekretnicu za naš region", rekao je Obama.
Kastro je odgovorio da je "predsjednik Obama pošten čovjek".
Dva lidera su najavila u decembru prošle godine da će pokušati da ponovo uspostave diplomatske odnose koje je Vašington prekinuo 1961. Od tada je Obama podigao "rampe" koje je odnose na slobodu putovanja i trgovine sa Kubom, amerikki Kongres i dalje "koči" normalizaciju odnosa dvije zemlje i uklonjanje Kube sa američke liste država koje sponzoriše terorizam.
Agencije