Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је данас да је ношење заштитне маске на отвореном обавезно, осим за дјецу млађу од седам година, лица са посебним потребама која не могу сама да скину маску и за вријеме спортских активности у оквиру спортских објеката.

5f05fb5d54043881254405.jpg (85 KB)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да се забрањује музика уживо у угоститељским објектима и, до 16. новембра, окупљање више од десет лица.

"То се, прије свега, односи на приватна окупљања, што подразумијева свадбе, крштења и остало", навео је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Шеранић је рекао да ће приватна окупљања контролисати комунална полиција и полиција, те напоменуо да је примјетно да се препоручене мјере не поштују приликом таквих окупљања, организованим и у угоститељским објектима.

"Приватна окупљања треба да сведемо на минимум јер нас она највише угрожавају када је ријеч о ширењу вируса корона", истакао је Шеранић.

170670.jpg (132 KB)

Он је додао да је потребно вратити се и режиму рада од куће у институцијама у којима је то могуће.

Ресорни министар је рекао да у Српској постоји проблем да особе заражене вирусом корона не пријављују све своје контакте, те да је тешко утврдити да ли је неко био контакт или не.

Шеранић је рекао да контакти ниског ризика не иду у изолацију, те позвао грађане на поштовање препоручених мјера.

Казна за неношење маске 100 КМ

Вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је данас да је за неношење маске на отвореном предвиђена казна од 100 КМ.

Шкребић је рекао да ће спровођење мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, када је ријеч о физичким лицима, бити обавеза Комуналне полиције, те позвао грађане да их поштују.

Он је навео да ће све инспекцијске службе бити ангажоване искључиво на спровођењу нових мјера Републичког штаба за ванредне ситуације.

Шребић је рекао да грађани могу да им пријаве све неправилности, а да ће инспектори изаћи на терен у свако доба дана и ноћи.

Он је навео да је током викенда на седам дана затворено 11 угоститељских објеката у Републици Српској јер је утврђено да се нису придржавали заштитних мјера с циљем спречавања и сузбијања заразних болест.

Шкребић је истакао да је до тога дошло јер новчане санкције нису дале резултате.