У Бањалуци је завршена свечана академија “Похвала српском народу – дан када је пробијен Солунски фронт”, поводом обиљежавања 15. септембра – Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Srn2020-9-15_2115895_4-1024x684.jpg (120 KB)

Свечаној академији присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министри у Влади Српске и изасланик предсједника Србије Александар Вулин, а предсједник Србије Александар Вучић обратио се на свечаној академији путем видео-линка.

Присуствовали су и представници организација проистеклих из одбрамбено- отаџбинског рата, Српске православне цркве, Војске Србије, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, представници политичких партија власти и опозиције.

Академију су организовали Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Републички протокол.

У програму су учествовали глумци из Бањалуке и Београда који су говорили текст из драме “Солунци говоре” недавно преминулог новинара и публицисте Антонија Ђурића, чланови оркестра Народног позоришта из Београда, Полицијски оркестар МУП-а Српске и Градски тамбурашки оркестар Бањалука.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да заједнички празнују 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе, на дан када је прије 102 године у Првом свјетском рату пробијен Солунски Фронт.