224847.jpg (299 KB)

У Билећи је обиљежена 31 година од формирања Херцеговачког корпуса. Више од 2.200 бораца овог Корпуса дало је живот у одбрани Републике Српске.

Са циљем да се обрани Херцеговина и српски народ, 19. маја 1992.године у Билећи је формиран Херцеговачки корпус.

- Било је то тешко вријеме за херцеговачки живаљ. ЈНА се повукла, остао народ незаштићен у недоумици и страху и онда слава богу појавила се једна група одважних официра са својим народом одлучни да бране Херцеговину и тако је настао корпус - каже Веселин Вујовић, предсједник Борачке организацје општине Билећа.

Петко Звијер, предсједник Одбора породица погинулих бораца општине Билећа, наглашава значај корпуса у ратном вихору.

- Корпус је значио за одбрану српског народа на цијелој Херцеговини и шире, зато је и створена и Република Српска на основу тога народа који је устао за борбу - тврди Звијер.

Највећи одзив у вријеме мобилизације на самом почетку Одбрамбено-отаџбинског рата био је управо у Херцеговини. Корпус је бројао око 21.000 војника. Велики допринос у команди и одбрани тада су дали и школовани официри.

-Ти људи су се одазвали и дошли су са свих страна у своја мјеста рођења и дали су себе у формирању јединица да би одбранили српски народ од хрватско-муслиманских формација - нагласио је пуковник Милутин Мајкић.

Бранећи линију фронта дугачку око 500 километара, у бригадама Херцеговачког корпуса живот је изгубило 2. 211 бораца.

-Херцеговачки корпус можемо памтити по свим офанзивама од Лукавице, деблокаде Сарајева, Дринских офанзива, тако да Херцеговачки корпус боље памте наши непријатељи него ми - истакао је Дејан Бодирога, предсједник Борачке организације града Требиња.

Поводом 31 године од формирања Херцеговачког корпуса, служен је парастос у Храму Светог Василија Острошког и Тврдошког, а положени су и вијенци на Споменик палим борцима Одбрамбено отаџбинског рата у Билећи.