dan-oslobodjenja-1.jpg (238 KB)

Поводом 4. октобра, Дана ослобођења Требиња у Народноослободилачком рату, цвијеће на споменик борцима НОР и жртвама фашистичког терора у градском парку данас су положиле делегације требињског СУБНОР-а, Града Требиња, Међународног центра за истраживање и очување културно-историјског насљеђа источне Европе „Меморијал“, Социјалистичке партије и по први пут представници удружења бораца НОР-а из Стоца.

dan-oslobodjenja.jpg (235 KB)

Предсједник требињског СУБНОР Рајко Ћапин је рекао да је поносан на слободарску историју Требиња  у свим ратовима, како у борби против фашизма, тако и у посљедњем отаџбинском рату, гдје су Требињци показали своје родољубље и уградили себе у темеље Републике Српске.

„Споменици нису мјеста за било какво политиканство, али су добра мјеста да се заговара оно што је најсветије, а то је највећа цивилизацијска тековина, антифашизам“, поручио је Ћапин.

dan-oslobodjenja-4.jpg (266 KB)

„Као што је у прошлости Требиње стремило миру, такви су наши планови и за садашњост и будућност. Одајемо почаст жртвама свих ратова, наши циљеви су да рата више не буде и опредијељени смо према миру, али уколико дође до неких сукоба, морамо бити спремни и одговорни. Како будемо поштовали оне који су били одговорни у претходним временима, тако ће и генерације које долазе поштовати нас“, поручио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Мишо Рупар, предсједник столачког УАБНОР је подсјетио да су се борци из цијеле Херцеговине заједно борили и ослобађали у Другом свјетском рату у 29. Херцеговачкој бригади, која је пронијела славу цијеле регије.

dan-oslobodjenja-2.jpg (268 KB)

„Жеља нам је да проширимо сарадњу са СУБНОР-има у Херцеговини, јер је увијек удружен јачи“, поручио је он.

У Другом свјетском рату на територији Требиња погинуло је 158 бораца, а широм бивше Југославије 819 бораца и 872 жртве фашистичког терора из Требиња.

dan-oslobodjenja-3.jpg (323 KB)