IMG_1120_resized_20220427_073049408.JPG (155 KB)

У Народној библиотеци Требиње вечерас је отворена изложба 011-Момо Kапор, аутора Бојана Kундачине. Изложба је организована у оквиру Дана библиотекара, дводневне манифестације која је окупила преко 350 библиотекара из региона.

Бојан Kундачина, аутор изложбе и каталога је истакао да је користећи и спајајући двије умјетности којима се бавио Момо Kапор, књижевност и цртање, покушао да уз помоћ њих исприча једну причу о Београду.

„Тема изложбе је, на неки начин Београд, али опет то је само метафорички представљен Београд. Оно што је Момо Kапор покушавао јесте да у неким ситницама пронађе ту неку поезију. Он је, рецимо, поезију проналазио у Београду, у неким његовим улицама, неким карактеристикама, тако да можете да читате и на тај начин, као изложбу о Београду али може да тако и неки Требињац нађе ту поезију у тим неким угловима као што је Момо Kапор налазио у Београду“, појаснио је Kундачина.

Он је навео да је 011 позивни број Београда и његов симбол, а Момо Kапор јединствени број који нас позива да откријемо тај Београд, а школице су симбол умјетности Мома Kапора.

„ Спојени су његови цртежи и текстови јер опет нисам могао да раздвојим Мома Kапора као цртача и писца“, рекао је он.

Цитирајући Мома да је сан сваког Херцеговца да се настани у Требињу, Kундачина је истакао да je Момо, осим Билеће, много волио Требиње и увијек му се враћао.

„Остао је свјестан својих коријена- Херцеговине“, навео је он.

Изложбу чини 11 паноа који представљају 11 квадрата школице која води посматрача до овалног лука, тј. Београда.

Милица Kотур, начелник Одјељења за заштиту културног насљеђа Министарства просвјете и културе РС је навела да је говорити о великом Мому Kапору велика част.

„Ова изложба- да ли је изложба Момових цитата, ријечи или Момових цртежа и слика, да ли је Момо Kапор био већи сликар или писац!? Или је он сликао ријечју, а писао сликом!? Ово је једна изузетна и лијепа изложба и можда кроз њу видимо Мома Kапора на један сасвим другачији начин. Да нам је, кроз цртеж и слику дочарао оно што јесте- његову величину, величну једне громаде, Херцеговца који је из ових крајева“, истакла је она,

 Ова изложба је представљена на Данима Београда, у априлу ове године. У Требињу ће бити отворена до 13. маја, а потом ће бити отворена и у Билећи.

IMG_1117_resized_20220427_072918227.JPG (147 KB)