Од почетка године у Требињу је 18 нових случајева карцинома дојке, а обољели најчешће долазе на прве прегледе у узнапредовалој фази болести, рекао је интерниста-онколог Мирко Колак, поводом обиљежавања“ ружичастог октобра“ - мјесеца борбе против рака дојке у нашем граду.

IMG_6290.JPG (214 KB)

Он је подсјетио да у БиХ још увијек није уведен обавезан скрининг на карционом дојке, иако је овај пројекат најављен још прошле године.

„Скрининг на карцином дојке, на жалост, још није заживио, треба га под хитно увести јер обољели касно долазе на прегледе. У Болници Требиње имамо адекватне услове и мултидисциплинарни тим што се тиче лијечења ове болести, али друштвена заједница и држава треба да поведе рачуна о превенцији и условима лијечења карцинома дојке“, навео је за Радио Требиње Колак.

Он је додао да пораст малигних болести присутан у цијелом свијету, али да не постоје релевантни подаци, јер је ова година нерепрезентативна због епидемилошке ситуације.

Др Љубица Миљановић, онколог у Болници Требиње каже да је карцином дојке најчећши малигни тумор код жена, а у свијету се годишње региструје више од 1.700.000 обољелих, а више од 500.000 жена умре од ове болести.

„Код нас у Републици Српској од 450 до 580 пацијената се на годишњем нивоу дијагностикује и лијечи, с тим што је у посљедње вријеме примјетан пораст обољења и да се старосна граница спушта са старијих према млађим пацијентима. Из тог разлога, ми истичемо важност да се свака особа једном мјесечно самопрегледа и да уколико уочи неку промјену, да се јави свом породичном доктору, који ће је упутити на даље дијагностичке процедуре. Јако је важно да се на вријеме открије болест, јер рана дијагноза значи добро изљечење“, навела је Миљановић.

Она је додала да се свијест жена промјенила, захваљујући медијима који прате и указују на значај прегледа, али да још увијек имамо већи проценат пацијената који касно долазе на прегледе.

Радмила Илић, специјалиста – радиолог у Болници Требиње је рекла да мјесец октобар протиче у знаку обиљежавања и истицању значаја самопрегледа и специјалистичких дијагностичких прегледа за карцином дојке и друге карциноме, све у циљу адекватније дијагностике и лијечења карцинома дојке.

„Искрено се надам да у данашњем времену када је акценат првенствено на превенцији и сузбијању вируса корона, други здравствени аспекти наших грађана неће бити запостављени и занемарени“, рекла је Илић.

Владислав Шиповац, специјалиста социјалне медицине у Институту за јавно здравство Tребиње је истакао да је код женске популације најчешћи карцином дојке, па грлића материце, дебелог цријева и плућа, а код мушке популације најчешћи је карцином плућа, ректума и колона и желуца.

„Учесталост малигних појава, конкретно карцинома дојке повећава се са годинама старости. Број новообољелих у Републици Српској у 2016. години био је око 450, а годину дана касније повећан је на око 543 случаја. Истовремено број умрлих је у порасту, повећава се са годинама старости, а најчешћа популациона група код које је примјећено обољење је од 60 до 69 година жена, исто тако односи се на смртност. У Требињу је у 2017. години било 36 новообољелих, а 14 умрлих особа од карцинома дојке“, рекао је Шиповац.

Слађана Вукосав, која болује од карцинома дојке каже да јој пуно значи подршка удружења и да позива све жене да редовно иду на прегледе.

„Случајно сам открила да имам карцином дојкеб било је 'као гром из ведра неба', али временом се мораш навићи и ићи напријед најбоље што можеш. Проблем је што одјељење онкологије у Требињу нема своје просторије, а иначе услуга доктора и сестра је добра, у оквиру њихових могућности“ рекла је Вукосав.

Валерија Лакић, директор Фонда здравственог осигурања РС Требиње каже да фонд подржава лијечење жена обољелих од карцинома дојке и указују да се жене што више окрену превентиви, како би имали што мање ових обољења, јер је лијечење веома скупо.

„Фонд регулише лијечење жена што се тиче пластичне рекоструктивне операције дојке и то је јединствено код нас и у региону. Жене имају право на власуље, на најсавременије терапије против лијечења карцинома дојки и све остале додатне лијекове које се тичу овог обољења. Водимо рачуна и желимо на тај начин да омогућимо квалитетан наставак живота женама које су обољеле од ове болести“, рекла је Лакић.

Ковиљка Комненић, предсједник удружења грађана „Нада“ каже да су током мјесеца септембра и октобра имали низ активности, с циљем да апелују на грађане да поведу рачуну о свом здрављу и да редовно иду на прегледе.

„Добили смо 120 бесплатних мамографских прегледа у Билећи и Требињу, а пријавиле су се жене из мјесних заједница, које смо раније посјећивали кроз разне едукације и предавања. О превенцији рака дојке треба говорити 365 дана у години, али ово је ударни мјесец, гдје апелујемо да жене оду на прегледе. Мислимо да смо дали ефекта и да жене више воде рачуна о свом здрављу и траже савјете“, навела је Комненић.

Удружење грађана „Нада“ је данас на Тргу слободе организовало и подјелу едукативног материјала, поводом обиљежавања“ ружичастог октобра“ - мјесеца борбе против рака дојке у нашем граду.