zelen-karton.jpg (79 KB)

Власници моторних возила из БиХ од сутра ће моћи да путују без зеленог/бијелог картона у земље ЕУ, Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију.

У Ауто-мото савезу Републике Српске /АМС/ позитивно оцјењују европску одлуку да се возачима из Републике Српске и БиХ омогући путовање у земље ЕУ, те Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију без такозваног зеленог картона.

"Треба наставити радити на томе да се укине обавезно посједовање зеленог картона за возаче из Српске и БиХ у свим земљама из Европе", рекао је Срни генерални секретар АМС Републике Српске Ранко Бабић.

Бабић је позвао све возаче из БиХ да се прије поласка на пут у неку од европских земаља добро информишу о рути кретања, јер је могуће да нека од земаља у транзиту тражи посједовање зелене/бијеле карте осигурања.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Републике Српске Миломир Дурмић рекао је Срни да годинама траје борба да се број нерегистрованих возила, који се кретао између десет и 15 одсто, спусти на око три одсто да би било омогућено путовање без зеленог картона.

Он је нагласио да ће за улазак у наведене земље од сутра бити довољне регистарске таблице.

"У већини земаља ЕУ грађани Српске од сутра могу да путују без зелене карте, док у земљама које нису потписнице споразума путовање није могуће без зеленог картона, као што су Црна Гора, Македонија, Алабанија и Турска“, рекао је Дурмић.

Он је рекао да су возачи у Републици Српској за зелени картон издвајали четири КМ, истичући да је тај износ покривао трошак који су осигуравајућа друштва имала за штампање и дистрибуцију тог документа и није представљао никакав приход осигуравајућим кућама.

 

Дурмић је рекао да грађани БиХ и Републике Српске више не морају показивати зелени картон на граничним прелазима јер ће се скенирањем регистарских таблица одмах провјеравати да ли је возило регистровано, осигурано и до када важи регистрација.

Говорећи о ситуацији на тржишту осигурања у Српској, Дурмић је рекао да је оно било мало поремећено пандемијом вируса корона, што се одразило на финансијске резултате у другом кварталу ове године.

"Сада се сумирају резултати трећег квартала и очекујемо да ће, што се тиче финансијског дијела, бити негдје на прошлогодишњем нивоу. Тржиште је у БиХ и Републици Српској неких пет одсто мање у односу на исти период прошле године“, рекао је Дурмић, који и генерални директор "Дрина осигурања".

Из Бироа зелене карте у БиХ почетком октобра саопштено је да ће власници моторних возила из БиХ моћи од 19. октобра путовати без контроле постојања зелене/бијеле карте у земље ЕУ, Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију.

Из Бироа су прецизирали да је након вишегодишњих припрема и рада на успостављању и испуњавања критеријума и одређених стандарда према европској заједници осигуравача у Бриселу, Биро зелене карте у БиХ потписао Мултилатерални гарантни споразум којим је БиХ постала чланица тзв. Подсистема регистарске ознаке.

Потписивањем овог споразума са 33 бироа ЕУ, Швајцарске и Лихтенштајна, Андоре, Исланда, Норвешке, Србије, те одлуком Комисије ЕУ од 28. септембра о примјени директиве Европског парламента и Савјета власницима моторних возила из БиХ је омогућено да од 19. октобра путују у те земље без контроле постојања зелене / бијеле карте.