Kisa67.jpg (288 KB)

Од сутра се у Републици Српској и региону очекују обилне падавине због чега се предузимају све превентивне мјере у циљу спречавања могућих поплава. У приправности су Цивилна заштита, Воде Српске и Хеликоптерски сервис.

Из Републичке управе Цивилне заштите упутили су допис локалним заједницама да обаве све припреме, а то је од њих затражио и предсједник Републике Милорад Додик.

Обилна киша падаће од 16. до 20. јануара, а највише падавина очекује се у уторак и сриједу. Црвена зона је Херцеговина, а натпросјечно велику количину кише, метеоролози предвиђају и у Сарајевско-романијској регији и западној Крајини.

Усљед екстремно велике количине падавина у Црној Гори, очекује се нагли раст водостаја ријеке Дрине. У градовима у сливу Дрине предузимају се мјере одбране од поплава, преноси РТРС.

Највећа количина падавина у Републици Српској наредне седмице очекује се у сриједу и четвртак, 18. и 19. јануара, а највише литара кише по квадратном метру пашће у Херцеговини, горњем сливу ријеке Дрине и у западној Крајини, рекао је Срну директор Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић.
Он каже да је пажња посебно усмјерена на горњи дио слива ријеке Дрине, Херцеговину, горњи слив Уне и Сане, те на слив Пиве и Таре у Црној Гори, гдје очекиване велике количине падавина могу изазвати пораст водостаја ријека.

Боројевић истиче да је тешко прогнозирати количину падавина која ће пасти у одређеном географском подручју због промјенљивих временских прилика, али да се очекује да ће у четвртак, 19. јануара и петак, 20. јануара киша прећи у снијег.

"Херцеговина може да апсорбује већу количину падавина него Сарајевско-романијска регија или Крајина, али то ствара опасност појаве бујичних поплава. Подручје у Црној Гори у коме се предвиђа количина од 400 литара кише по метру квадратном је најкишније у Европи, али не би било добро ако се то прелије на подручје Републике Српске због другачије конфигурације земљишта", истакао је Боројевић.

Он је додао да све службе прате стање, да ће редовно извјештавати јавност и да нема потребе стварати панику.

"Ми смо на вези са ресорним министарством, Цивилном заштитом, Јавном установом `Воде Српске`, и све службе су на располагању. Водостаји су за сада у средње повишеним зонама. Пратимо стање и ако дође до пораста и промјене благовремено ћемо информисати јавност", нагласио је Боројевић.

Он је навео да се олујни удари вјетра очекују на цијелом подручју Републике Српске и да ће у уторак, 17. јануара вјероватно бити проглашен црвени метеоаларм због орканског удара вјетра.