Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да ће полиција од вечерас проводити мјере кажњавања према оним који прекрше забрану кретања током полицијског часа.

dragan-lukac.jpg (96 KB)

- Биће новчано кажњени са 500 до 1.500 КМ - рекао је Лукач.

Он је навео да је полиција синоћ упозорила више од 160 грађана на обавезу поштовања полицијског часа.

- МУП је, по наредби Републичког штаба за ванредне ситуације, увео полицијски час у Српској. Већи број грађана није био упознат и имали смо одређен број људи који се нашао на улицама. Нисмо их кажњавали, већ само упозорили. Преко 160 људи је упозорено, али већ данас су сви, путем медија, упознати са мјерама и почеће мјере кажњавања - рекао је министар унутрашњих послова Српске.

Локалне заједнице да обезбиједе карантин

Републички штаб за ванредне ситуације обавезао је локалне заједнице да у року од 24 часа у својим локалним заједницама обезбиједе карантин у који ће бити смјештена лица за која се утврди да су прекршила изречене мјере изолације.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач саопштио је данас да је Републички штаб донио закључак да се јавно објављују имена лица која прекрше изречене мјере изолације, као и њихово мјесто пребивалишта односно адресе становања.

Лукач је истакао да је ова мјера донесена, јер се утврдило да десетине лица не поштују изречене мјере изолације, доводећи у опасност не само свој живот, већ и животе свих оних са којима је у контакту.

- Организоваћемо својеврсне карантине широм Републике Српске за лица која не поштују кућну изолацију. Биће смјештени у карантине који ће бити под контролом полиције - истакао је он.

Додао је да карантини неће бити ограђени жицом, али да ће они који покушају да их напусте бити смјештени у затвор.

Ови закључци ступају на снагу даном доношења и трајаће до 30 марта.