ilija-t..jpg (224 KB)

Питање електричне енергије постало је питање опстанка и због тога је неопходно што прије одблокирати започете пројекте и кренути у изградњу стратешких енергетских пројеката попут "Бук Бијеле" и "Горњи хоризонти", упозоравају стручњаци у Републици Српској.

Извршни директор за производњу и техничке послове у предузећу "Хидроелектране на Требишњици" Илија Таминџија рекао је да подржава потез лидера СНСД-а Милорада Додика да ће нова власт на ниову БиХ бити формирана само са оним бошњачким странкама које обећају да ће одблокирати стратешке енергетске пројекте.

"Не могу да схватим оне бошњачке политичаре који толико причају да воле БиХ, а у исто вријеме су против кључних развојних пројеката. Они на овај начин не блокирају само Српску, већ и БиХ", рекао је Таминџија за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, изградњом планираних нових капацитета енергетски сектор Српске био би "јачи" за готово 60 до 70 одсто, не рачунајући планиране соларне пројекте, што би омогућило БиХ да се лакше ухвати у коштац са актуелним, али и предстојећим изазовима.

Таминџија сматра да долази вријеме када неће бити питање колико ће струја коштати, већ да ли ће је бити на тржишту.

Он је додао и да су енергетска стабилност и ниске цијене струје, које су најниже у Европи и региону, били сигурно и добар мамац за привлачење нових иностраних инвестиција и запошљавање.

"Све то је повезано. Надам се да ће у мрачним главама тих који годинама све опструишу коначно засијати сијалица", констатовао је Таминџија.

Економиста Милош Грујић је навео да би БиХ на овај начин стекла додатну енергетску независност, али би и са јефтином струјом, као великом конкурентском предношћу, могла привући и значајан број инвеститора.