Скупштина града Требиња на данашњем засједању одбацила је извјештај Полицијске управе Требиње о стању безбједности за друго полугодиште 2020. године, те умјесто извјештаја – једногласно усвојила пет закључака, којима се изражава забринутост и незадовољство безбједносном ситуацијом, тражи веће ангажовање, присуство и додатно кадровско оспособљавање полиције, те ефикаснији рад суда и тужилаштва.

skupstina-grada-maj-2021.JPG (177 KB)

Незадовољство градске скупштине – како је наведено у закључцима које је испред партија скупштинске већине предложио одборник СНСД-а Лука Петровић - узроковано је порастом кримининалитета и извршења већег броја кривичних дјела, посебно случајева паљења приватних аутомобила, а која су озбиљно нарушила повјерење грађана.

„Скупштина града Требиња позива МУП РС и ПУ Требиње да ангажују све расположиве кадровске и друге ресурсе у циљу расјетљавања кривичних дјела из претходног периода, односно да открију и идентификују њихове почионице и налогодавце – посебно имајући у виду учестале случајеве паљења приватних аутомобила, које су узнемириле јавност и повећале осјећај несигурности на подручју града“, наведено је у другом закључку.

Скупштина града, трећим закључком, сматра нужним повећање присуства полиције на улицама Требиња, односно насељима гдје су учестале појаве паљења приватних аутомобила и извршења других кривичних дјела, посебно у вечерњим и раним јутарњим часовима, када присуство полиције може имати превентивни карактер.

Скупштина је четвртим закључком позвала МУП да додатно кадровски оспособи Полицијску управу Требиње, пријемом новог или прерасподјелом постојећег полицијског кадра из других дијелова Српске, чиме би се повећало повјерење грађана у институције система, посебно полиције.

Подршку скупштине једногласно је добио и закључак опозиције у којем се од тужилаштва и суда тражи да у што скоријем року заврше све процесне радње везане за безбједност у граду и о томе обавијесте Скупштину града Требиња.

Потребну већину гласова нису добили предложени закључци опозиционих партија у којима се од МУП Српске тражило да позове на одговорност руководиоце Полицијске управе Требиње, те захтјевало заказивање тематске сједнице Скупштине града о стању безбједности.

Командир Полицијске станице Требиње Веселин Милићевић у завршној ријечи казао је да утисак о нарушеној безбједности стварају медији који случајевима паљења аутомобила придају посебан значај, да је ријеч о појединачним догађајима који не могу значајније утицати на стање безбједности, као и да су неки од ових случајева већ расвијетљени.