318741_1 HAG | Tužilaštvo Haškog tribunala ocenilo je da bi prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić trebalo da dobije doživotnu kaznu zatvora ako bude osuđen za "veći deo" zločina zbog kojih mu se sudi.
Dva dana uoči početka iznošenja završnih reči na suđenju Karadžiću, Karadžićev tim odbrane kaže da je, ukoliko Vijeće Haškog tribunala bude odlučivalo na osnovu dokaza, činjenica i prava veoma optimističnan u vezi ishoda postupka.
Pravni savjetnik tima odbrane Radovana Karadžića za BN TV kaže da očekuje pozitivan ishod ukoliko Vijeće Haškog tribunala bude odlučivalo isključivo u skladu sa iznesenim činjenicama.
“Haško tužilaštvo je u više navrata izražavalo mišljenje u pogledu eventualne mogućnosti da dr Radovan Karadžić poslije ovog postupka dobije veliku kaznu. Naše mišljenje se ne slaže s tim. Sve tačke optužnice su uzdrmane, a pojedine su potpuno razbijene.” rekao je Petronijević.
One je dodao da ukoliko Vijeće Haškog tribunala bude odlučivalo u skladu sa činjenicama i pravno razmišljajući u odnosu na dokaze što je izneseno Tužilaštvu, odbrana je veoma optimistična.
“Ukoliko postoje neki pritisci, nesto slično vaninstituconalno prema sudskom Vijeću I ako Tužilaštvo podlegne takvim pritiscima onda su moguće sve druge opcije”, dodao je Petronijević.
Petronijević je za BN TV rekao kako Haško Tužilaštvo ni samo nije sugurno da postoji mogućnost da Radovan Karadžić uopšte bude osuđen za ono što mu se optužnicom stavlja na teret, a sve će biti poznato u ponedeljak kada počinje iznošenje završnih reči na suđenju Karadžiću.
“Završna riječ počinje 29. septembra, u ponedeljak, izlaganjem Tužilaštva u 10 sati, zatim će izlagati dr Radovana Karadžića poslije čega ćemo imati jasnu sliku i to koliko Tužilaštvo nije u pravu sa ovakvim izjavama”, dodao je Petronijević.
Nakon završne riječi, kaže Petronijević, tim odbrane očekuje pozitivan ishod događaja.
BN TV