Nagrade_08

Жири 58. „ФЕСТИВАЛА ФЕСТИВАЛА“, који је одржан у Требињу од 25. до 31. јула 2015. године, а који је радио у саставу: Рашко В. Јовановић, театролог, предсједник, Леа Обрадовић, редитељ, и Жељко Хубач, драмски писац, на сједници одржаној 31.07.2015. године донио је једногласно сљедеће

О Д Л У К Е

1. Да се Диплома за младу глумицу додијели Јелени Станимировић, за улогу Руже у представи „Тетовиране душе“ Горана Стефановског, у извођењу Градског позоришта из Смедеревске Паланке
2. Да се Диплома за изузетну глумачку трансформацију додијели Весни Ђурић за улогу Глумца 5, у представи „Ко то тамо режира?!“ Горана Врбанића и Игора Сврдлина, у извођењу Градског позоришта из Требиња - оф сцена
3. Да се Диплома за вокално-драмску интерпретацију додијели Елени Клековској, за улогу Професорице пјевања у представи „Недоразбирање во д-мол“ Давида Јовановића, у извођењу Гимназије „Гоце Делчев“ из Куманова
4. Да се Диплома за зрело глумачко остварење које је једно од врхунаца у аматерском театру додијели Предрагу Вукојевићу за улогу Професора у представи „Одјеци“, која је рађена по мотивима драме „Час“ Ежена Јонеска, у извођењу Бјелопољског позоришта
5. Да се Диплома за кореографију додијели Емиру Фејзићу, за кореографски рад у представи „Скидајте се до краја“ Ентонија Мек Картена и Стефена Синклера, у извођењу Босанског културног центра Грачаница и КУД-а „Адем Алић“

Да се ЗЛАТНА МАСКА за:

1. Најбољу колективну игру додијели ансамблу представе „Одјеци“, која је рађена по мотивима драме „Час“ Ежена Јонеска, у извођењу Бјелопољског позоришта Квалитетан глумачки ансамбл, вођен сигурном руком инвентивног редитеља, успио је да у једном даху на савремен начин протумачи велико дјело класичне авангарде.

2. Најбољу ауторску музику и дизајн звука додијели Јовану Вучуру, за музику у представи „Ко то тамо режира“ Горана Врбанића и Игора Сврдлина, у извођењу Градског позоришта из Требиња - оф сцена Аутор је својим дјелом показао у којој мјери је значајно инвентивно звучно пратити збивања на сцени, како би музика постала интегрални дио умјетнички релеватног позоришног догађаја.

3. Најбољу костимографију додијели Мирели Трепанић и ансамблу представе „Скидајте се до краја“ Ентонија Мек Картена и Стефена Синклера, у извођењу Босанског културног центра Грачаница и КУД-а „Адем Алић“ Условност великог броја промјена у овој представи и посебно потреба да костим буде функционалан, савладани су са особитим осјећајем за стилску кохерентност.

4. Најбољу сценографију додијели Љубу Мирчевском за сценографију у представи „Тетовиране душе“ Горана Стефановског, у извођењу Градског позоришта из Смедеревске Паланке Сценографија је у семантичком смислу изузетно прецизна. Инвентивна употреба дизајна свјетла и особена игра са театром сјенки, дају пуно значење овом тексту на психолошком плану.

5. Најбољу женску епизодну улогу додијели Милици Минић за улогу Јелистрине Вучић у представи „Велика драма“ Синише Ковачевића, у извођењу КУД „Крушчић“ из Крушчића Сјајаним осјећајем за мјеру и дубоком емоционалношћу Милица Минић је на малом простору показала како се улоге трагеткиња могу суптилно изградити.

6. Најбољу мушку епизодну улогу додијели Миши Бајкићу за улогу Коље у представи „Тетовиране душе“ Горана Стефановског, у извођењу Градског позоришта из Смедеревске Паланке Великим глумачким искуством Миша Бајкић је успио да у сведеном глумачком изразу покаже вишеструку знаковитост лика Коље у контексту теме комада.

7. Најбољу женску улогу додијели Зринки Мајсторовић за улогу Клер у представи „Слушкиње“ Жана Женеа, у извођењу Драмске скупине „еРКаВЕ“ Загреб – Хрватских студија Свеучилишта у Загребу и Француског клуба из Вараждина Еруптивном фуриозношћу испољеном на самом почетку представе Мајсторовићева је љествицу глумачког задатка попела на висок ниво, успјевши да је прескочи у првом покушају - у маестрално одиграној завршној сцени драмског сукоба.

8. Најбољу мушку улогу додијели Николи Булатовићу за улогу Милорада Вучића - Челног у представи „Велика драма“ Синише Ковачевића, у извођењу КУД „Крушчић“ из Крушчића Велики и посебно захтјевни глумачки задатак Никола Булатовић је испунио досљедно сљедећи психолошки кôд аутора и диктирајући својом интерпретацијом целој представи гвоздени ритам, изузетно важан за катарзичну перцепцију.

9. Најбоље редитељско остварење додијели Дејану Цицмиловићу за режију представе „Велика драма“ Синише Ковачевића, у извођењу КУД „Крушчић“ из Крушчића Комплексан и неспорно квалитетан драмски текст Синише Ковачевића редитељ је унапредио инвентивним поступком на плану адаптације и прецизног кодирања жиже сценског сукоба, показујући притом и велико умијеће у раду са глумцима.

10. Најбољу представу у цјелини додијели представи „Велика драма“ Синише Ковачевића, у извођењу КУД „Крушчић“ из Крушчића Велика драма је на овом Фестивалу показала све атрибуте велике представе!

У Требињу, 31.07.2015. године

ЖИРИ 58. „ФЕСТИВАЛА ФЕСТИВАЛА“:
Рашко Јовановић, предсједник
Леа Обрадовић, члан
Жељко Хубач, члан