1 TREBINJE l U organizaciji KUD „Hercegovina“ iz Petrovog polja večeras je održan 11. Sabor folklora na kojem je nastupilo 12 domaćih i inostranih folklornih ansambala.
U dvočasovnom programu u prepunoj sali Kulturnog centra nastupili su: „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice, „Abrašević“ iz Čačka i Guče, „Zora Hercegovine“ iz Bileće, kao i trebinjska-umjetnička društva „Jovan Dučić“ i „Alat- Svislajon“, te domaćin sabora, KUD „Hercegovina“ iz Petrova polja.
Kao gosti, na saboru su nastupile po dvije folklorne grupe iz Bugarske i Grčke i jedna iz Turske.


Sabor folklora svečano je otvorio gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, izrazivši želju da se ovakvim okupljanima očuva tradicija i kultura. "Zato želimo da okupimo što više gostiju, bez obzira na vjeru i naciju, jer su kultura i tradicija nešto što zbližava ljude. Trebinje je grad otvorenog srca koji želi da gradi svoju budućnost na takvim principima", rekao je Vučurević.


Turistička organizacija Trebinje i agencija „Blue diamond events“ iz Beograda sutra organizuju drugi Međunarodni festival folklora koji će se održati na Trgu slobode u 19 časova, u slučaju kiše u Kulturnom centru.
Festivalu folklora, na kojem učestvuje devet domaćih i inostranih folklornih ansambala iz Trebinja, Bugarske, Grčke i Turske, prethodiće svečani defile učesnika ulicama Trebinja, od 18 časova i 15 minuta ispred hotela Leotar, mostom Iva Andrića do Trga slobode.
D.M.