20240415164604_829033.jpg (192 KB)

Локални избори у Републици Српској ће се спровести по Изборном закону Републике Српске који ће бити усвојен на сједници Народне скупштине Републике Српске у четвртак.

Ово је речено након састанка владајуће коалиције Републике Српске гдје је закључено и да се у четвртак на сједници НСРС усвоји извјештај Гидеона Грајфа о Сребреници. Лидери политичких партија који чине власт у Републици Српској позвали су и грађане Републике Српске на митинг који ће бити одржан у четвртак на Тргу Kрајине у 18 часова.

Такође, осудили су и најављено усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, истовремено истичући да Златко Лагумџија, амбасадор при УН-у није имао ниједну одлуку органа БиХ да "резолуцију гура" у УН-у.

"Резолуција без обзира што жели да се представи као дан сјећања знамо какве посљедице може да изазове и може само да донесе неприлике БиХ и усложни политичку ситуацију", рекао је Недељко Чубриловић, предсједник ДЕМОС-а.

Ненад Стевандић, предсједник УС-а рекао је да очекује да скуп који је најављен за четвртак буде највећи у историји Републике Српске која је у кључном периоду и не може направити корак назад, док је Петар Ђокић, лидер СП-а рекао да ће минитинг бити израз воље српског народа.

"Резолуција о Сребреници. Спонзор резолуције је Њемачка и Руанда и то је парадокс јер изгледа да је нацистичка Њемачка заборавила злочине које је радила овдје", рекао је Дарко Бањац, предсједник НПС-а истичући да ће се локални избори у Републици Српској одржати по Изборном закону Републике Српске.

Милорад Додик, предсједник СНСД-а рекао је да ће након резолуције Република Српска подузети низ акција у циљу њене самосталности.

"Акције и мјере које ћемо предузети тек почињу. Геноцид у Сребреници се није десио", рекао је Додик додајући да након резолуције у Босни и Херцеговини нема суживота и да се "морамо подијелити".

Он је рекао да је Република Српска пажљиво анализирала мјере и планирала активности, а једна од тих мјера је Изборни закон.

"На простору Сребренице погинуло је 4.100 муслимана али се не помиње нигдје између 2.500 и 3.500 Срба који су тамо побијени. Геноцид није имао ни претпоставку да се деси", рекао је Додик.

Говорећи о Изборном закону Републике Српске Додик је рекао да Централна изборна комисија БиХ неће моћи да проводи изборе на простору Републике Српске, а уколико покуша да то ураде, биће спријечени да то ураде.

Он је рекао да ће уколико Суд и Тужилаштво БиХ буду реаговали да ће њихов рад бити забрањен у Републици Српској те да сматра да је забијен "захрђали ексер у сандук који се зове Босна и Херцеговина".

"Овдје се ради о Сребреници и етикети коју желе да ставе на још нерођену нашу дјецу. Ако неко није спреман да се бори против тога онда смисао политичке борбе, а и живота није одржив", рекао је Додик додајући да ниједна канцеларија у Републици Српској неће бити отворена.

Говорећи о евентуалним посљедицама, Додик је рекао да планови Републике Српске нису насиље већ демократске одлуке које имају легитимитет и као такве ће бити примјењиване.

Додик се осврнуо и на захтјев Централне изборне комисије за како је рекао 140 милиона KМ, истичући да се за тај новац може направити 50 школа и опремити све амбуланте те да је "скандинавско-њемачка фирма већ набавила и ускладиштила опрему".

"Они причају нама о демократији. Шта је био проблем са досадашњим изборима. Све иједан извјештај ОСЦЕ био је да су избори били фер. Овдје се ради о озбиљној превари", рекао је Додик.