ТРЕБИЊЕ │ У оквиру активности „Омбудсман у вашем граду“, омбудсман БиХ професор др Љубинко Митровић данас борави у радној посјети Требињу.

Он се састао са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем.

„Разговарао сам са градоначелником Требиња, као и са предсједником Скупштине града. Kасније ћу имати састанак са предсједником Основног суда јер велики број жалби које прима наша институција односи се на рад правосуђа, а одређен број жалби стиже и на рад Полицијске управе - па ћу и тамо да одем у посјету. Боравак ћу да заокружим посјетом Kазнено-поправном заводу“, објашњава омбудсман Митровић.

Он истиче да је главни дио данашње посјете – пријем жалби и разговор са грађанима.

У Требињу су данас грађани имали прилику да два часа разговарају са члановима тима Омбудсмана и да изнесу своје примједбе и жалбе.

На нивоу БиХ стигло је 14.000 обраћања према институцији Омбудсмана само у току прошле године - од чега 3.300 жалби.

„Највећи број жалби се односи на економска и социјална права. Од тога преко 600 предмета се односи на правосуђе. Велики број жалби је на поступање и рад органа  управе као и предмети који се тичу остваривања права дјеце. Затим, особа са инвалидитетом, особа лишених слободе и на крају не смијемо заборавити дискриминацију која је све присутнија на нашим просторима“, каже он и додаје да је поносан на проценат реализације препорука Омбудсмaна, који је све већи.

„Он је већ на нивоу од преко 70 одсто и све је снажнији и већи. Некако, људи нас доживљавају као институцију разума. Разум који се појављује и не ставља се ни у један политички концепт. Радимо чисти правни посао у жељи да помогнемо нашим грађанима“, закључио је он.

Главна канцеларија ове институције је у Бања Луци, а подручне су у Мостару, Ливну и Брчком, али посјете од града до града начин су да омбудсман буде што ближи грађанима.

С.П.