naslovna-580x333GACKO | Svetom arhijerejskom liturgijom kojom je načalstvovao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, Opština Gacko i crkva Svete Trojice, juče su proslavili Krsnu slavu, Trojičindan.

“Braćo i sestre mi danas u ovom danu radosti svjetlosti nememo ništa drugo da iznesemo pred Boga osim srca svog. I onda ćemo vidjeti čudo nad čudima, lјubav nad lјubavlјu, milost na svakom milošću. Ovaj hram koji podižemo je srce ovog grada. Danas je veliki dan i velika slava za nas koji se nalazimo na ovom divnom mjestu u ovom božijem gradu i hramu, srcu ovog grada. Neka je Blagoslov božiji nad svima vama”, riječi su episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

SLAVA-9Nakon lomlјenja slavskog kolača, uslijedila je i svečana litija kroz ulice naše opštine do starog hrama Sv. Trojice, gdje je upriličen kulturno-umjetnički dio programa.

Ispred porte starog hrama, riječi dobrodošlice prisutnim gostima uputio je i načelnik opštine, Milan Radmilović. Prema riječima Radmilovića, na prostoru opštine je u izgradnji nekoliko crkava, a očekuje da će za godinu dana i novi hram biti završen.

Nagradu “Vuk Karadžić” i novčanu nagradu za postignuti uspjeh tokom školovanja, đacima generacije osnovne i srednje škole, Ljilјani Zelenović i Jovanu Grguru, tokom svečanosti uručio je predsjednik SO-e Gacko, Jovan Kovačević.

SLAVA-21U Kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su Hor Svete Jelena Anžujske, KUD „Zelengora“ i „Sava Vladislavić“ , Društvo guslara “Lazar Sočica” iz Plužina i estradni umjetnik Ljubiša Vasilјević.

U okviru Trojčindanskih svečanosti protekli vikend je održan i koncert hora „Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu“ kao i “Sabor pjesme i folklora” na platou ispred novog hrama.
Gacko-rs.info