IMG_20221208_115624.jpg (357 KB)

Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини данас је организовала састанак Форума за борбу против дискриминације.

На састанку је разговарано о сексуалном узнемиравању као облику дискриминације, бази података особа са инвалидитетом источне Херцеговине, те искуству и правима особа са инвалидитетом у изборном процесу.

Према ријечима Николе Уљаревића, програмског асистента ОЕсЦе-а, теренска канцеларија Мостар, овом приликом обиљежено је 16 дана активизма против родно условљеног насиља, као и међународни дани особа са инвалидитетом и људских права. 

 „Представили смо и завршену базу података особа са инвалидитетим са подручја источне Херцеговине. Изградњу базе подржао је ОЕсЦе, а она је специфично израђена за ову сврху. У њу се уносе подаци свих удружења које окупљају особе са инвалидитетом са подручја источне Херцеговине“, истакао је Уљаревић.

Предсједник  регионалне кровне организације која окупља удружења особа са инвалидитетом са подручја источне Херцеговине Бранимир Таминџија истакао је да до сада није била урађена база података особа са инвалидитетом из наше регије.

„Окупљамо шеснаест организација које окупљају особе са инвалидитетом. Имамо много проблема око израде ове базе података, јер нам удужења нису доставила вјеродостојне податке за ову базу. Имамо и проблем канцеларије нашег центра“, истакао је он.

На састанаку су представници невладиних организација које окупљају рањиве групе становништва, Црвеног крста, Институције омбудсмена за људска права БиХ и Градске изборне комисије.