1246473E-3085-4FE4-80AD-6D936D16A3B1.jpeg (151 KB)

Ученици Основне школе “Јован Јовановић Змај“ из Требиња, освојили су прво мјесто на регионалном онлине такмичењу из демократије и освојили новчану награду коју су подијелили у хуманитарне сврхе.

Они су награду од 800 марака додијели организацијама „Руком за шапу Требиње“, која води рачуна о незбринутим животињама, „Дјеца Дјеци“ Удружењу дјеце са потешкоћама у развоју и социјално угроженој дјеци,  Одреду извиђача „Требиње“ и болесном дјечаку из Љубиња,  како би помогли да што прије оде на лијечење.

Седморо ученика шестог разреда и један осмог, уз помоћ својих наставника, урадили су најбољу онлине презентацију на регионалном такмичењу из демократије, а тема њиховог рада је била „Пси луталице“.

Предраг Стевовић, наставник демократије је, за Радио Требиње, истакао да су дјеца сама одабрала тему презентације, у жељи да укажу на проблем паса луталица у локалној заједници.

„Сами су се сјетили да тема презентације буду пси луталице- велики проблем у нашем граду, који би требало рјешавати. Изложене су алтернативне мјере јавне политике, направљен је акциони план, понуђена су рјешења, интервјуисани су грађани Требиња, а едукативне радионице и предавања о псима који живе на улицама одржала је докторица ветеринарске медицине Драгана Дрињак Турнић и Драгана Лугоња из Фондације „Dogs trus“, а у сарадњи са Удружењем „Дјеца дјеци“ и Одредом извиђача Требиње ученици су учествовали у акцијама у којима његовали и хранили  напуштене  псе у нашем граду. Њихова идеја подразумијева и рад на подизању свијести грађана о овом рјешењу путем удомљавања јер људи нису довољно едуковани и информисани, па често имају предрасуде“, појаснио је Стевовић.

Сами су одлучили и да новац подијеле у хуманитарне сврхе.

„Већина њих су чланови Удружења „Дјеца дјеци“ и до сада су учествовали у хуманитарним акцијама, воле да помажу онима којима је потребна помоћ и ми се трудимо да им, кроз различите пројекте, развијамо ту хуманост“, каже професор Стевовић.

Ова хумана дјеца би требало да буду узор другима како се опходити према онима којима је помоћ потребна у средини у којој живе.

Екипу хуманих и успјешних ученика чине: Нађа Буђен, Ива Игњатић, Нађа Јанковић, Kалина Kовач, Марта Миливојевић, Никола Милић,Талија Попадић и Kристина Гуровић. У изради презентације осим наставника Стевовића помагали су има и наставнице Марина Марковић и Јелена Граховац.