Све лошија прехрана могла би бити одговорна за смањење броја сперматозоида код мушкараца, показала је студија Харварда проведена на 3.000 Данаца.

spermagedon.jpg (27 KB)

Она је открила да мушкарци који једу пуно џанк-фуда имају и до 25 посто мањи број активних сперматозоида од оних који су јели здраво, пише Дејли мејл.

Научници су анализирали утицај прехране на мушку сперму и закључили како је "спермагедон", како су га назвали, увелико узрокован нездравим прехрамбеним навикама.

Љубитељи пица, помфрита и слатких посластица имају за четвртину нижи број сперматозоида од оних који једу пуно воћа, рибе и поврћа. Њихов број сперматозоида, што се још узима и као мјера плодности код мушкарца, у просјеку износио око 122 милиона у поређењу са 167 милиона код мушкараца са здравом прехраном. То је откриће објављено у часопису JAMA Network Open, с нагласком да модеран начин живота води у драстичан пад плодности. Откривено је да квалитет сперме полако и сигурно пада у западним земљама у протеклих неколико десетљећа, а истовремено смо постали све дебљи и мање активни.

Анализиране су четири групе мушкараца с обзиром на њихову прехрану, а уопштено укупни број сперматозоида износи 140 милиона по милилтру. Нормалан се распон према СТО-у сматра од 40 до 300 милиона сперматозоиду по милилитру.

"Пливачи нестају"

Број сперматозоида код мушкараца на Западу у посљедњих 40 година пао је за 60 посто, открива научно истраживање које још једном доказује да модерни свијет уништава здравље мушкараца, пише Дејли мејл.

Научни чланак објављен је у "Human Reproduction Update", а научници који су радили на истраживању су из Израела, САД, Данске, Бразила и Шпаније. Тачан постотак пада релативног броја сперматозоида који су утврдили заправо је 59,3 посто, и то у раздобљу од 1971. до 2011. Дијелови свијета који су се показали као проблематични, заправо су редом развијене земље; Европа, Сјеверна Америка, Аустралија и Нови Зеланд.  Пестициди, хемикалије које поремећују хормоне, прехрана, стрес, пушење и претилост редом су повезани с овим проблемом. А он је надаље повезан с низом других болести попут рака тестиса и повишени нивои смртности. Научници закључују и то да стопа пада броја сперматозоида не показује знакове заустављања у посљедњих неколико година.

Позив на буђење

Овај исти тренд истовремено се не примјећује у другим дијеловима свијета; у Јужној Америци, Африци, Азији, гдје су одговарајуће студије такође проведене. Један од стручњака који је истраживање коментарисао рекао је да је оно било "најпотпуније до сада". Податке је назвао "шокантнима", као и "позивом на буђење" за хитним истраживањем разлога таквих трендова.

Додатни проблем је уочена повезаност хемикалија с учесталошћу рака тестиса, броја дјеце рођене са само једним тестисом, с мушким пубертетом и уопште нивоима тестостерона код мушкараца. Што се тиче проблема с хормонима, научници након ове студије више него икад раније сумњају да с тим, између осталог, има везе и пушење мајки током трудноће. Смањивање нивоа сперматозоида први пут је регистровано још прије 25 година.