320680_1 BANJA LUKA | Član Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević izjavila je danas da su "u Prijedoru na jednom seoskom području pronađeni skriveni obilježeni glasački listići za sva četiri izborna nivoa koji su, vjerovatno, bili pripremljeni za ubacivanje". Pandurevićeva je novinarima pokazala bunt ovih listića, te rekla da je to "još jedan od dokaza koji govore o masovnosti izborne krađe", ali nije precizirala gdje su ti listići pronađeni.
Ona je rekla da su "istom hemijskom olovkom bila obilježena imena kandidata SNSD-DNS–SP za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, za člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, kao i kandidata za Narodnu skupštinu Srpske Duška Ivića /DNS/ i za parlament BiH Mirka Sovilja /DNS/".
Igor Golijanin iz SDS-a je prikazao slajdove fotografija, za koje je rekao da su snimljene u Banjaluci, gdje se vide plava i žuta vreća koje su otvorene na prvom od četiri zuba, koliko ima pečat za zatvaranje vreća, te automobil koji je dovozio materijal koji je ubacivan u vreće.
On je prikazao i fotografiju lica kako nose te vreće, a za jednu od njih je rekao da je otvorena.
Golijanin je komentarisao i slajd sa fotografijom na kojoj se vidi drugo vozilo koje dovozi glasačke listiće koji su ubacivani u žutu vreću, a na zadnjem sjedištu tog vozila je raspakovana kutija sa glasačkim listićima.
Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan rekao je da ova stranka svaki dan dobija informacije o raznim izbornim malverzacijama koje dovode u pitanje regularnost izbora.
On je podsjetio da je ova stranka već podnijela četiri zahtjeva za ručno brojanje glasova za izborne jedinice u kojima su Banjaluka, Novi Grad, Rogatica i Gradiška zbog uočenih nepravilnosti.
Ćuzulan je dodao da su podnesene i četiri krivične prijave protiv lica koja su učestvovala u izbornoj krađi, kupovini glasova ili nekoj drugoj izbornoj malverzaciji.
On je rekao da je za nekoliko biračkih mjesta podnesen zahtjev za poništavanje izbora, kao što je to slučaj u Milićima, a upućen je i zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji da se izvrši vještačenje nevažećih glasačkih listića zbog njihovog velikog broja.
Srna