ТРЕБИЊЕ I У Требињу је данас свечано откривен споменик Александру Маслеши, најмлађем погинулом борцу Требињске бригаде Војске Републике Српске.

Споменик, испред стадиона малих спортова који носи име овог хероја, у насељу Брегови је освјештао епископ Захумско-херцеговачки и приморски Григорије уз саслужење свештенства епархије.

Након што је освештао споменик Његово преосвештенство владика захумско херцеговачки и приморски Григорије је истакао да је Александар понесен слободом и вољом за животом приступио славној Бобанској чети војводе Неђа Видаковића и то без страха и узмицања с непоколебљивом истрајношћу и жељом да се жртвује за слободу, за свој народ и за своје ближње.

„А онда је, једног бурног ратног дана, са својим саборцима и пријатељима био погођен гранатом, која тада није одјекнула само на Борачком језеру него је, погодивши срце и груди овог младића, одјекнула у цијелој Херцеговини, у свим грудима у којима је било срце“, рекао је Григорије.

Он је истакао да би данас, 22 године након Александрове погибије, тај страшни одјек требало да се још даље чује и да се кроз будућност која је пред нама преобрази у музику која буди, која поучава, храбри и оживљава наша потонула бића.

Александра Маслеша, сестра покојног Александра изразила је велику захвалност Бобанској чети, чијим ангажовањем је овај споменик и подигнут, као и свима који су на било који начин помогли организацију ове идеје.

„Посебан дан за моју породицу. Мога брата више нема и нико га не може вратити. Данас смо ганути пажњом и осјећањем да нисмо сами са својим болним сјећањима. Овај споменик је више од поштовања и признавања жртве коју је поднио мој брат. Овај споменик је знак да постоји још неко ко чува сјећање на његову жртву, а то су његови саборци из Бобанске чете и хвала им за то. Незмјерну захвалност упућујемо вајарима Сретену Милатовићу и Бранку Милановићу, који су свој вајарски дио урадили без икакве накнаде и Хидроелектранама на Требишњици“, навела је она.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да овај догађај подјећа да смо још увијек заједно и да треба да поштујемо оно што нам се дешавало у прошлости и да држимо до себе.

„Ријечи са споменика најмлађем борцу Херцеговачког корпуса говоре много, то су ријечи отаџбина, мир и слобода. Мислим да је то довољна порука свима нама да нам то стално буде на памети, да се сјетимо како смо дошли до тога и које су жртве пале за отаџбину, мир и слободу. Овај дан треба памтити, не само по нашем Александру, већ по жртвама које су дате за Републику Српску. Његова жртва ће остати трајно запамћена у граду Требињу. Захвални смо Бобанској чети што одржава сјећање на нашег Александра“, рекао је Петровић.Драган Ристић Бели, испред Бобанске чете и Организационог одбора за изградњу споменика је истакао Александрову храброст и одлучност да са својим саборцима стане на прву линију ратишта, истичући да ће споменик генерацијама свједочити о младом човјеку  који је био спреман да својим животом ствара оно што ми данас имамо – Републику Српску.

Захвалнице вајарима професору Сретену Милатовићу и Бранку Милановићу асистенту на Академији ликовних умјетности Требиње, уручио је Драган Ристић Бели у име Организационог одбора за изградњу споменика

„Најмање што смо могли да урадимо ми, његови саборци је да подигнемо споменик нашем Ацу, споменик који симболизује његову свијетлу личност у црним временима тих деведесетих година“, рекао је Ристић.

Он је подсјетио да се Александар са непуних 16 година, крајем 1993. године одрекао дјечачких снова да буде спортиста и раме уз раме са војводом Видаковићем стао на браник отаџбине, да би исте те године био рањен на најистуренијем положају коју је држала Бобанска чета.

Александар Маслеша је рањен 27. септембра 1994. године на Борачком језеру код Kоњица, а преминуо је на Војно-медицинској академији у Београду 16 . јануара 1995. године.

Цвијеће на споменик, осим Александрове породице, положили су представници Градске управе, припадници херцеговачких бригада, борачке организације и удружења из источне Херцеговине.

Млади требињски пјесник Предраг Јањичић говорио је своју пјесму Александру Маслеши.

Прије свечаног откривања споменика у Саборном храму Светог Преображења Господњег служен је парастос.Д.М.