152203.jpg (175 KB)

Скорашње ерупције вулкана у Италији ослободиле су велику количину енергије, што је довело до тога да сукобљени тектонски блокови усљед таласа енергије покушавају да задрже своје равнотежно стање, објаснио је директор Геолошког завода Србије Драгоман Рабреновић.

Нагласио је да због тога долази до таласања и љуљања једног блока, односно земљотреса

Рабреновић је подсјетио да су земљотреси испољени процеси на површини земљине коре, да су краткотрајни и брзи, а дешавају се када дође до ослобађања одређене количине енергије која се акумулирала у дубљим слојевима земљине коре.

Он каже да линије сукобљених тектонских плоча могу да укажу на могуће процесе и додаје да подручје код Драча припада јужној јадранској плочи, која је тектонски обликована у најмлађем дијелу геолошке историје.

- Она је данас врло сеизмички активна - напомиње саговорник Н1.

Показујући мапу историје потреса у региону, директор Геолошког завода указује да су се најјачи земљотреси јачине од пет до седам Рихтера догодили на истој линији. Додаје, међутим, да су се одатле преселили у подручје Невесиња, што су, како каже, зоне високог крша гдје се формирају висока напонска стања.

Албанију од јуче погодила 524 земљотреса

Од снажног јучерашњег земљотреса који је погодио Албанију, на том простору до данас је забиљежено чак 524 потреса.

Информација је саопштена из Одјељења за сеизмологију Института за науку у Тирани.

Четири забиљежена потреса имала су јачину већу од 4,5 степени укључујући и онај разорни јачине 6,3 по Рихтеровој скали јуче у 03.55 сати.

У међувремену, чак седам подрхтавања било је јачине од 4 до 4,5 степена, око 17 између 3,5 и 3,9 степени, док су остали били слабији.

Најновији потрес био је јутрос магнитуде 3,4 Рихтера са епицентром у Јадранском мору, преноси АТА.

Земљотрес који је у уторак ујутро погодио Албанију за сада је однио 29 живота.