IMG_7588.JPG (113 KB)

Гала концертом у амфитеатру Херцеговачке Грачанице вечерас је у Требињу  свечано отворен трећи интернационални Фестивал класичне музике “Music & More SummerFest”.

Отварајући фестивал градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је, да је Требиње у знаку врхунских умјетника из региона и свијета који шаљу важну поруку да је Требиње град културе, а његови грађани слиједе аманет великог Дучића и од Требиња стварају престоницу умјетности.

IMG_7511.JPG (101 KB)

Ћурић је рекао да фестивалске вечери дају посебан чар сваком граду, његовим улицама, културним мјестима и људима.

 „Вечерас ће овим амфитеатром одзвањати Сунчани валцер и громогласни аплаузи требињске  публике, а вјерујем да ће тако бити и током шест овогодишњих концерата“, рекао је Ћурић.

Он је изразио понос што је Татјана Ранковић одлучила да своју идеју о интернационалном фестивалу класичне музике реализује баш у Требињу.

„Она је прошла цијели свијет у потрази за градом у коме ће реализовати један овако значајан фестивал. У тој потрази је одабрала управо Требиње за које је у том тренутку одлуке рекла – то је тај чаробни град“, рекао је Ћурић.

IMG_7527.JPG (138 KB)

Оснивач и директор фестивала Татјана Ранковић захвалила је својим колегама који су дошли у Требиње, као и граду Требињу, те истакла да је овај град поетички и умјетнички град.

На програму су свјетска премијера Петројевог  Dark adagio за гудачки оркестар,  Вивалдијево “Прољеће” из “Четири годишња доба”, Моцартов Виола квинтет  бр. 1 у Б-Дуру, Баријерова Соната за два виолончела у Г-Дуру, Равелов Болеро у ауторовој транскрипцији за клавир и четири руке, Шенфилдов Cafe music  клавирски трио и Бартокове Румунске народне игре за гудачки оркестар.

Диригент је Доријан Kајлхак, пијаниста и шеф диригент “Kамерате Франконије” и “Фогтланд филхармоније” у Њемачкој, а наступиће солисти свјетског реномеа: Весна Станковић, Софија Радић, Беате и Алма Kајлхак, Даница Терзић, Петер Барсони, Анет Хомоки, Младен Милорадовић, Ђорђе Николић и Јован Величковић.

20210804_210340.jpg (151 KB)

До понедјељка, 9. августа, публика ће имати прилику да ужива уз богат репертоар класичних и џез премијера на више локација на отвореном –  башти Платани, амфитеатру Херцеговачке Грачанице, Kолосеуму у Граду Сунца, платоу Музеја Херцеговине и Вили Ластва, у извођењу 13 познатих свјетских умјетника – из САД, Њемачке, Француске, Аустрије, Мађарске и Србије.

Први пут овог љета Требиње ће имати прилику да чује цјелокупно извођење Вивалдијева “Четири годишња доба”. Ово чувено остварење, уз џез импровизације, те свјетску премијеру Петројевог Face no 18, String Quartet, уз дјела Баријера и Шенфилда, биће на програму завршног концерта фестивала, у понедјељак, 9. августа, у башти “Платани”, од 20 часова и 30 минута.

IMG_7583.JPG (151 KB)

20210804_211154.jpg (142 KB)

“Music & More SummerFest” основан је 2018. године као интердисциплинарни умјетнички програм који пружа јединствен доживљај свим полазницима који се усавршавају, уче, изводе музичка дјела и имају могућност да се упознају са богатом културном баштином Требиња.

Због пандемије вируса корона прошле године није одржан, а ове године изостаће учешће студената из земаља широм свијета.

Покровитељ фестивала који се одржава у оквиру манифестације Требињско културно љето је Град Требиње.