info7-650x390 Foto: radiofoca.com

FOČA | U centralnoj gradskoj Ulici kralja Petra u Foči danas je otvoren Turistički info-centar sa suvenirnicom i interaktivnim izlogom, gdje će turisti moći naći sve podatke o fočanskim turističkim destinacijama.
Osim informacija o smještajnim kapacitetima, na interaktivnom izlogu, koji će biti dosptupan 24 časa dnevno, turisti se uz pomoć mapa i fotografija mogu upoznati o svim prirodnim i kulturno-istorijskim znamenitostima Foče, od Nacionalnog parka "Sutjeska", do raftinga Tarom i pješčanih piramida.
Dostupne su i informacije o manifestacijama, gastro ponudi i drugi korisni podaci o gradu na ušću Ćehotine u Drinu.
Prostor u centru grada, u kojem se nalazila prodavnica Srpske pravoslavne crkve "Dobrotvor", podijeljen je na dva dijela i adaptiran sredstvima iz projekta prekogranične saradnje Foče i Plužina.
Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je turizam jedan od najvećih potencijala ove opštine, te da ovaj objekat približava turističku ponudu zainteresovanim turistima. "Info-centar će širiti propagandu o svemu što Foča ima da ponudi, ali će biti i neka vrsta agencije koja će moći da ugovara turističke ponude", rekao je Mašić.
On je najavio da će ove godine biti popravljen put do pješčanih piramida u Daničićima, dok je put za raftere desnom obalom rijeke Tare projektovan, ali se čeka pribavljanje sredstava koje lokalna zajednica ne može obezbijediti iz svog budžeta.
Radenka Srndović, koordinator projekta iz opštine Foča u okviru koga je otvoren Info-centar, rekla je da je adaptacija prostora i nabavka opreme koštala više od 40.000 maraka. "Napravićemo nov pristup, pa ćemo putem interaktivnog izloga informisati naše građane, ali i one koji dolaze u posjetu, o važnim aktivnostima i događajima u našoj lokalnoj zajednici. U susjednom prostoru, koji je takođe adaptiran, imaćemo pravoslavnu suvenirnicu, a i sam info-centar pružaće mogućnost prodaje suvenira, da bi naši turisti ponijeli lijepu uspomenu iz Foče", rekla je Srndovićeva.
Direktor opštinske Turističke organizacije LJeposava Đajić istakla da je Foča konačno dobila suvenirnicu koja je za sada izložbenog karaktera, te da bi prodaja suvenira trebalo da krene do početka turističke sezone. "Pregovaramo sa proizvođačima suvenira. Bitno nam je da budu originalni, od prirodnih materijala i da odslikavaju turističke potencijale", rekla je Đajićeva.
Srna