naslovnaTREBINJE | U Galeriji Udruženja umjetnika “Atanasije Popović” večeras je otvorena izložba tradicionalne islamske i hrišćanske umjetnosti “Bogatstvo različitosti” koju je organizovalo Međureligijsko vijeće u BiH.
Otvarajući izložbu, paroh Dražen Tupanjanin rekao je da su se umjetnici potrudili da eksponati islamske i hrišćanske umjetnosti ne stoje jedan naspram drugog nego jedan do drugog. “Pokušavamo poslati poruku da i ljudi bez obzira na vjeru budu jedan pored drugog kao i sakralni predmeti iz džamija i iz crkava”, naveo je Tupanjanin. Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je rekao da ova izložba nosu poruku da ubijanje, nesreća i ratovi nikome ne donose sreću. “Mi odgovaramo iz vijekovnog iskustva obje religije da je mir i dobro ono što treba da gajimo. Ono što mi stvarno činimo posljednjih godina je da pokušavamo da upoznamo jedni druge. Mi koji smo u Trebinju i Mostaru se trudimo da pokažemo da Hercegovci imaju smisla za suživot i ono što je najvažnije, da razumiju drugoga koji nije isti kao mi u svemu, ali koji je prije svega čovjek i to čovjek Božiji”, istakao je vladika Grigorije.

1Muftija Salem Dedović je rekao da je ovo važan korak na putu naše međureligijske saradnje i razumjevanja, koje razvijamo posljednjih godina na području Hercegovine. “Večerašnja izložba je veoma važna poruka za grad Trebinje, Hercegovinu, za pravoslavnu i islamsku zajednicu, da su ovo važni događaji koji trebaju običnim ljudima i našim religijskim zajednicama”, naveo je Dedović. Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao da ova manifestacija potvrđuje da je Trebinje na pravom putu. “Trebinje je multikulturalan grad, za njega i njegove političke, vjerske i nacionalne interese nijedna kultura ne predstavlja problem, već naprotiv otvoreni smo za nova kulturna dešavanja“, rekao je Vučurević. Husein efendija Hodžić je naveo da ovim događajem Trebinje potvrđuje da nastavlja kontinuitet pravog, istinskog zajedništva, multikulture, multireligije i to je put na kome treba istrajati.


Izložene su ikone, lehve, kaligrafija, te islamski i hrišćanski sakralni predmeti.
Izložba će biti otvorena narednih mjesec dana.
D.M.