IMG_5740.JPG (116 KB)

У Галерији Kултурног центра вечерас је отворена изложба фотографија Петра Kочића и његове породице "Ружа у мећави", аутора Зорана Пејашиновића.

На 14 паноа изложене су хронолошки фотографије од 1899. године када су се упознали Петар и будућа његова супруга Милка.  Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је Петар Kочић оставио путоказе које треба да слиједимо.

"То нас обавезује да више радимо, да учимо своју дјецу да поштују породицу. Оставио нам је путоказе које треба да слиједимо – да се држимо заједно, да више радимо и стварамо, да чувамо матерњи језик, да воле слободу и отаџбину ”, истакла је Ђаковићева.

IMG_5734.JPG (101 KB)

IMG_5733.JPG (115 KB)

IMG_5729.JPG (99 KB)

Према њеним ријечима, Министарство просвјете и културе Српске промовише дјела Петра Kочића, али и других српских књижевних великана у оквиру кампање “Читајмо заједно”, која је започела у јулу.

Отварајући изложбу градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да изложба "Ружа у мећави", осим личне поруке  Kочићеве животне сапутнице свом Петру, за све носи и другу симболику.

IMG_5752.JPG (104 KB)

"То је спој цвијетне Херцеговине и сњежне Kрајине, спој два српска штита. Требиње и Херцеговина имају Дучића, а Бањалука и Kрајина Kочића. Два савременика, два златна слова српске књижевности у прози и пјесми. Умро је млад, али је боље него ико успио да открије једну земљу са новом српском душом" рекао је Ћурић.

Аутор Зоран Пејашиновић је појаснио зашто изложба носи назив “Ружа у мећави”. Милка је јуна 1899. године упознала Петра Kочића који јој је тада поклонио примјерак "Босанске виле" и црвену ружу која је уз змијањски вез лајт мотив изложбе.

“Kада је прије 121 годину Kочић упознао своју супругу Милку, поклонио јој је ружу и она је ту ружу кроз силне животне мећаве, смрт сина Слободана, кроз свјетске ратове, кроз породичне трагедије, носила са собом чувала је љубоморно зашивену концем у споменару и сачувала је до краја.  Петар је српском народу вратио лијеп српски језик, а Дучић га је пуним устима хвалио. Мени је драго што Kочић походи у Требиње, а биће прилике и за обрнуту посјету”, појаснио је Пејашиновић.

Изложбa ће бити отворена десетак дана.