IMG_3882.JPG (254 KB)

У оквиру „Superexposure 03“, у галерији Kултурног центра Требиње отворена је изложба радова Волфганга Лернера, умјетника из Аустрије под називом „Град без квалитета“, инспирисана романом Роберта Мусила „Човјек без својства“.

Ово је трећа година како Kултурни центар организује Kампус за фотографију и савремену умјетност под називом „Суперекспозиција“, а сам назив је настао од једне врсте термина који се користи у фотографији у једној техници за отвор бленде.

Према ријечима директора Kултурног центра Миљана Вуковића, на првом Kампусу постављени су темељи, јер је жеља да ово буде једна врста одговора на незаобилазност фотографије у савременом визуелном језику и у савременој визуелној комуникацији.

„Предавачи су бирани да имају једну врсту сопственог одговора и сопствене врсте употребе фотографије у свом умјетничком језику и у свакодневном умјетничком говору. Сваки од предавача има различит приступ у употреби фотографије као неке врсте свог умјетничког језика. Сви су они везани за фотографију, али на начин да је неко користи у класичном облику, као фотограф до оног ко то користи само као полазиште за неко исходиште или неки крајњи резултат у свом неком ликовном или поетици коју ради" рекао је Вуковић.

Волфганг Лернер, који је предавач истакао је да је полазницима Kампуса представио своје прве радове док је био студент, а онда је показао како је текао развој идеја бављења фотографијом на различите начине.

„Од првих студентских дана до данас у тематском смислу се није много промијенило. Ја се од почетка своје праксе бавим урбаним пејзажима и истраживањем различитих градова. Та се истраживања у већини крећу од великих метропола као урбаних центара на међународном нивоу, а кроз истраживања ме занима оно што је данас модерно, а то су путовања. Та путовања широм свијета ја кроз фотографију истражујем и проналазим заједничке тачке свим тим метрополама. Ова изложба се бави Трстом и мој план је да још прикупљам додатно материјала о Трсту и да допуним изложбу“, казао је Лернер.

Први пут је у Херцеговини, а прије пар година излагао је у Бањалуци, а био је и у Сарајеву.

„Првих пар дана сам истраживао околину Требиња, а два дана сам обилазио урбани дио Требиња и око града. Сада филтрирам све оно што сам доживио и видјећу шта из свега тога може бити као пројекат којим бих се бавио у умјетничком смислу. Требиње је веома специфично у односу на градове у којима сам раније био и сам крајолик и пејзаж који га окружује је другачији у односу на већину европских градова у којима сам радио пројекте“, објаснио је Лернер.

Волфганг Лернер је рођен 1980. године у Бечу, гдје је завршио Универзитет примјењених умјетности. До сада је имао више самосталних и колективних изложби у Аустрији, Русији, Великој Британији, Мексику…

Добитник је престижне Хенкелове награде за младе умјетнике.

Трећи кампус за фотографију и савремену умјетност „Superexposure 03“ организује Kултурни центар Требиње, уз подршку Министарства за просвјету и културу Републике Српске, Града Требиња и Аустријског културног форума, а присуствује 15 студената из БиХ, Црне Горе и Србије.

JE0A9310.jpg (210 KB)

IMG_3868.JPG (174 KB)