IMG-b54222a7dc9a4e01a125df72b82c2655-V.jpg (100 KB)

У Галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба слика и цртежа Оливере Ераковић, академског сликара из Никшића.

Изложбу је отворио требињски фотограф Јован Видаковић, који је прочитао коментар историчара умјетности Љиљане Зељковић о овој изложби.

„У њеном антропоцентричном сликарству људска фигура је представљена фронтално, затворене тјелесности, инфантилно упршћеног и деформисаног корпуса на којем доминирају главе: квадратне, кубистички изломљене или јанусовске – са два лица, попут маски насталих комбинацијом човјека и машинске креатуре. То су отуђена и обезличена лица, тотеми модерног доба, које представља као портрете – носиоце различитих егзистенцијалних категорија и као дио наративне фигурације“, рекао је Видаковић.

IMG-50f5b3de2530b27cd9572b786dc2289b-V.jpg (117 KB)

Оливера Ераковић је дипломирала на Академији ликовних умјетности у Требињу – Одсјек сликарство, у класи професора Марка Мусовића.

Присјетила се студентских дана у Требињу, када је у Галерији Културног Центра са колегама имала часове цртања и појаснила сам назив изложбе – „Трагања“.

„Ова изложба је посебна веза умјетничког стварања мог сина Михајла и мене. Кроз његов цртеж и рад, који је са једне стране једноставан, а са друге доста сложен и носи много тајни, ја сам открила те тајне, јер сам 'трагала'. Открили смо једну истину, истину да ће умјетност спасити свијет и повезати све отуђене људе. Кроз његов рад сам ја композицијом, бојама и фронталним фигурама стварала свој печат, по којем сам препознатљива. Михајло кроз радове носи атрибуте одраслог човјека, а ја атрибуте дјетета“, додала је Ераковић.

До сада је имала више самосталних изложби на простору бивше Југославије.

Изложбу слика и цртежа Оливере Ераковић организовао је Културни центар.