У галерији Музеја Херцеговине вечерас је отворена изложба слика академске сликарке из Бугарске Светле Радулове, добитнице I награде жирија Међународне умјетничке колоније „Коло 2019“.

svetla-radulova.JPG (172 KB)

Изложени дио опуса, према ријечима умјетнице, настајао је током неколико година боравка у Босни и Херцегивини, па насликано - иако лишено предметности реалног свијета и створено слободним саставом линија, облика и боја – представља одавде понесене импресије и њен доживљај нашег поднебља.

Управо емоција, како признаје Радулова, за њу је изузетно важна јер јој помаже у стварању вишеслојних, апстрактних слика.

svetla-radulova-3.JPG (183 KB)

svetla-radulova-4.JPG (202 KB)

„Инспирсане су природом, људима Босне и Херцеговине, који су веома блиски мом народу. Кад сам боравила у Требињу, управо ти људи и природа носили су свој идентитет и дух“, поручила је умјетница из Бугарске у писму које је прочитано посјетиоцима изложбе у Музеју Херцеговине.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић казала је то и разлог што је сликарка изложбу назвала „Причом кроз Босну и Херцеговину“, напоменувши да је Светла Радулова, прије учешћа на колонији у Требињу, више година боравила на Јахорини и била учесник тамошњег „Арт симпозијума“.

„Такође, ово је ријетка прилика да у Требињу имамо дјела сликара млађе генерације, која је испитујући савремену умјетност и свој израз у тој савременој умјетности – према мишљењу критике - досегла запажен ниво, који се не препознаје само у њеној земљи него и у региону“, казала је Грујић.

svetla-radulova-2.JPG (157 KB)

Она је додала да је захваљујући Међународној умјетничкој колонији „Коло“ збрика савремене умјетности Музеја Херцеговине посљедњих година обогаћена вриједним дјелима, међу којима су и двије, на колонији награђене, слике Светле Радулове.

Оснивач и селектор ликовне колоније Дражен Милић подсјетио је да самостална изложба у Музеју Херцеговине била награда прошлогодишњег „Кола“, која је према оцјени жирија припала радовима сликарке из Бугарске.

„И ове године чека нас 'Коло'. Сваке године трудимо се да идемо за степеницу више – па нас и ове очекују - умјетници из цијелог свијета, добра селекција, квалитетне изложбе...“