IMG_5708_resized_20220816_085837132.JPG (195 KB)

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба „У част Пушкину“ академске сликарке Мирјане Мире Маодуш, једног од најзначајнијих представника савременог српског сликарства.

Коорганизатор изложбе Мирела Пудар, директорка Галерије ’73 из Београда, истакла је да су многи свјетски признати музеји посветили ову годину самосталним изложбама Мире Маодуш, желећи да прославе њен допринос историји савремене умјетности. На тој културној мапи нашло се Требиње захваљујући љубави коју је умјетница доживјела прије двије године, када је имала своју самосталну изложбу у Музеју Херцеговине и том приликом поклонила збирку посвећену стиховима Јована Дучића:

IMG_5643_resized_20220816_085441223.JPG (293 KB)

„Мира Маодуш жели да представи Европи Јована Дучића. Свима је познато да је он био дипломата, да је волео Француску, да је био заљубљен у италијанску књижевност и уметност, али Европа мало зна о Дучићу као књижевнику. Намера и културна мисија ове наше велике српске сликарке јесте да међу великим светским песницима попут Пушкина, Рембоа, Бодлера… представи и нашег Јована Дучића. После Требиња, следећа станица је Ливорно, родни град Амадеа Модиљанија, који је живео у истом атељеу у ком је наша сликарка провела последње године живота у Паризу. То је нешто што повезује Италију и Требиње и надам се да ће у блиској будућности ова два града да представе своје велике уметнике. То је управо мисија ове изложбе ‘У част Пушкину’“.

Она додаје да Мира Маодуш жели да докаже да умјетност не познаје границе и да српски умјетници и те како имају простора на европској културној сцени.

IMG_5663_resized_20220816_085536593.JPG (247 KB)

Ауторка Мира Маодуш навела је да је ова изложба почела у Галерији РТС-а у Београду, а после тога је била у Галерији ’73 почетком јуна – када је Пушкинов рођендан, а када се, у исто вријеме, обиљежава и Дан словенске писмености.

„Тако сам изложбу посветила у част Пушкину и овде је његова слика. Моја жеља је да Дучића ставим поред Пушкина јер су то за мене врхунски песници. У Дучићевим песмама пронашла сам оно што ја мислим, а не умем да изразим. Жеља ми је да он преко мојих слика оде у свет“, казала је Мира Маодуш.

Изложбу слика Мире Маодуш „У част Пушкину“ организовали су Галерија ’73 из Београда и Културни центар Требиње, а пројекат су подржали Конзулат Републике Србије и Град Требиње.

IMG_5700_resized_20220816_085756143.JPG (260 KB)

Испред Конзлулата Републике Србије, публици се обратио господин Мирослав Марковић који је и свечано отворио изложбу.

Поставка се може погледати до 31. августа.